MENSTRUACIJA KAO TABU

DVIJE TVRTKE UVELE 'MENSTRUALNO BOLOVANJE', SLOBODAN DAN ZA ŽENE U duboko podijeljenom društvu ne odobravaju svi ovaj postupak

 Amit Dave / REUTERS

Dvije indijske kompanije uvele su pravilo prema kojem zaposlenice mogu uzeti ‘menstrualno bolovanje’, odnosno ‘slobodan dan zbog menstruacije’ svaki mjesec. Tvrtke Culture Machine i Gozoop iz Mumbaija uvele su ovaj novitet kako bi se obračunale s tabuima koji okružuju menstruaciju, piše Guardian.

Ahmed Aftab Naqvi, direktor Gozoopa, tvrtke koja se bavi digitalnim marketingom i zastupa kompanije poput Della i Asian Paints, rekao je da u Indiji postoje tabui zbog kojih je ženama bilo teško tražiti slobodan dan zbog tih problema. ‘Zašto bi se naše kolegice morale osjećati nelagodno jer žele zatražiti slobodan dan zbog menstruacije? To bi se trebalo podrazumijevati. Zato smo uveli pravilo koje nije obavezno, ali ga ima pravo iskoristiti svih naših 70 zaposlenica’, rekao je Naqvi.

Ginekologinja iz New Delhija, dr. Anita Nayar, ovu ideju smatra blesavom. Kao prvo, smatra da većina žena nema problema s ‘onim danima u mjesecu’, a ako i ima, prvi dan bi teško mogao biti dovoljan da prođu bolovi. ‘Ne razumijem zašto žene otvoreno ne mogu reći da im treba jedan ili više slobodnih dana. Politika uvođenja posebne vrste bolovanja samo doprinosi cijeloj toj neugodnoj situaciji i čitavu stvar još više zataškava. Bilo bi puno učinkovitije da žene zatraže slobodne dane kad im to treba’, rekla je.

Tvrtka Culture Machine također se bavi digitalnim marketingom i zapošljava 75 žena. Oni su svoju novu mjeru predstavili videom u kojem zaposlenica opisuje kako se muči na radnom mjestu dok se bori s bolnim grčevima i mučninom, i osjeća se ‘kao da će uskoro umrijeti’. Šefica Odjela za ljudske resurse, Devleena S Majumdar, također se pojavila u videu poručivši: ‘Mislim da je vrijeme da se suočimo sa stvarnošću. Ovo nije neugodnost, ovo je dio života. Moramo razbiti tabu. Znam da ima onih koji smatraju da će ove žene biti osramoćene kad uzmu slobodan dan zbog menstruacije. Ali kad ostanete trudne, prijavite porodiljni dopust, zar ne? Ako vam tad nije neugodno, zašto bi vam trebalo biti neugodno za menstrualno bolovanje?’ Pozitivna reakcija na video iznenadila je zaposlenike, a pogledan je više od milijun i pol puta.

Menstruacija kao 'nečista pojava'

Menstruacija je doista tabu u Indiji. U hinduizmu se menstruacija doživljava kao nešto nečisto i ženama se tad brani sudjelovanje u bilo kakvim vjerskim obredima. Djevojke i žene koje prolaze te dane smatraju se nečistima, brani im se ulazak u hramove kao i kuhanje obroka u vlastitim domovima. Čak i u bolje obrazovanim slojevima srednje klase djevojke tih dana moraju svoju robu prati odvojeno. Ne smiju dirati hranu jer se vjeruje da će se pokvariti.

Neosjetljivost društva za ovaj problem utječe na obrazovanje i prema podacima nevladine organizacije Dasra, koja se bori za ljudska prava i promovira altruizam, čak 23% djevojčica odustane od škole kad prvi put dobiju menstruaciju jer školama nedostaje zahoda. Tema izaziva takav sram i stigmu da djevojčice skrivaju da su dobile menstruaciju.

Okrutnost

Aditi Gupta, koja potiče edukaciju mladih djevojaka, kaže da je prilikom posjeti jednoj seoskoj školi upoznala djevojčicu koja je zahvaljujući domišljatosti uspjela sakriti menstruaciju od roditelja više od godinu dana. Zato ona apsolutno podržava ‘menstrualno bolovanje’: ‘Moramo prestati šutjeti o ovoj temi. Ovo je samo način da se razbiju tabui i to je korak u pravom smjeru. Žene bi trebale imati mogućnost uzeti slobodan dan bez objašnjavanja, bez osuđivanja i bez da ih se zato smatra lošijim radnicima.’

U ruralnim područjima u Indiji i okolnim zemljama nije neuobičajeno da djevojku ili ženu koja ima menstruaciju potjeraju iz kuće da spava na drugom mjestu. Gupta ističe okrutan slučaj prošlog mjeseca kad je tinejdžericu u Nepalu obitelj otjerala spavati u štalu gdje ju je ugrizla zmija. Tulasi Shahi (19) je preminula od posljedica ugriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:32