PROSVJED U BEOGRADU

Dvoje čelnika oporbe započeli štrajk glađu, najavljena blokada institucija zbog navodne izborne krađe

Skup ispred RIK-a pratilo je nekoliko incidenta i naguravanja

Prosvjed u Beogradu

 Andrej Isakovic/Afp

Prosvjedni skup proeuropske oporbe koja zbog niza nepravilnosti i zlouporaba zahtijeva poništenje izbora u Beogradu nastavljen je i poslije ponoći ispred Republičkog izbornog povjerenstva (RIK).

Predstavnci oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" predali su RIK-u dokaze o brojnim zlouporabama kojima su potkrijepili svoje tvrdnje, zahtijevajući poništenje izbora, a dvoje čelnika te liste - Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, započeli su štrajk glađu do poništenja izbora u Beogradu.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim oporbe, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a večerašnji prosvjed, koji je počeo u 18 sati u središtu grada, početak je postizborne krize čiji ishod je zasad neizvjestan.

Na početku prosvjeda bilo je nekoliko tisuća ljudi, a skup ispred RIK-a pratilo je nekoliko incidenta i naguravanja, uz povike "Vučiću lopove" i "vratite nam glasove". Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je fizički napadnut direktor Republičkog zavoda za statistiku.

image
Elvis Barukcic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

Ustvrdivši da se "nasilje ispred sjedišta RIK-a pokušalo prenijeti i u povjerenstvo", poručio je kako to mora biti "najoštrije sankcionirano".

On je poručio da "RIK ne može ni raspisati, ni provesti nove beogradske izbore".

Ispred zgrade RIK-a poslije ponoći ostalo je još nekoliko stotina ljudi, mahom mladih, a predstavnici skupine "Studenti protiv nasilja", koja podupire oporbenu koaliciju, zatražili su da se njihovi predstavnici pridruže čelnicima koalicije koji štrajkaju glađu, ali im zaštitari to ne dopuštaju.

Predstavnik koalicije Srđan Milovojević rekao je kako razumije bunt mladih, ali da "ovo nije kratka sprint utrka" i da se ne može odmah riješiti.

Oko zgrade RIK-a raspoređene su žandarmerija i policija s opremom za gušenje prosvjeda, ali nisu intervenirale.

Oporba je za iduće dane najavila i blokadu instiucija.

image

Vladimir Obradović

/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:42