ČEKA IH SUĐENJE

Dvojica ‘Beatlesa‘, okrutnih džihadista Islamske države, prebačeni su u SAD

Tereti ih se za otmicu, zločinačko udruživanje radi počinjenja ubojstva i pomaganje u terorističkom napadu
El Shafee el-Sheikh (lijevo) i Alexanda Kotey (desno)
 Handout/Syrian Democratic Forces/AFP

Dvojica džihadista skupine Islamske države, takozvani Beatlesi, premješteni su u srijedu u Sjedinjene Države, gdje će im se suditi za otmicu i ubojstvo četvero američkih novinara i humanitarnih radnika.

Alexanda Kotey (36) i El Shafee el-Sheikh (32), koji su dosad bili u zatvoru u Iraku, "uskoro će sletjeti u SAD", rekao je na tiskovnoj konferenciji John Demers, zadužen za nacionalnu sigurnost u američkom ministarstvu pravosuđa.

Dvojica se trebaju u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu pojaviti pred saveznim sucem u Alexandriji, blizu Washingtona, koji će im pročitati optužnicu u kojoj ih se tereti za otmicu, zločinačko udruživanje radi počinjenja ubojstva i pomaganje u terorističkom napadu.

"Bili su vođe okrutne skupine odgovorne za otmice europskih i američkih državljana, napose od 2012. do 2015.", navodi se u optužnici koju je dan ranije prihvatila porota.

Dvojica, koji su rasli i radikalizirali se u Velikoj Britaniji, bili su pripadnici četvorke koju su njezini taoci prozvali "Beatlesi" zbog njihova engleskog naglaska. Britansko državljanstvo im je poslije oduzeto.

Skupina je otela nekoliko stranaca, mučila i odsjekla glavu nekim taocima, snimala njihovo mučenje i objavila propagandne snimke koje su zgrozile čitav svijet.

Suđenje, čiji će se nadnevak naknadno odrediti, obuhvatit će svakako i skupinu Islamsku državu.

Među žrtvama njihove skupine je četvero Amerikanaca: novinari James Foley i Steven Sotloff, ubijeni 2014. i humanitarci Kayla Mueller i Peter Kassig.

"Beatlesi" su smaknuli i Britance Davida Hainesa i Alana Hemminga te Japance Harunu Yukawu i Kenjija Gota te držali za taoce Francuze, Španjolce, Talijana, Danca, Nijemca, Novozelanđanina i Rusa.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je transfer dvojice džihadista.

"SAD neće imati mira sve dok se osumnjičenike za terorizam ne proglasi krivima za zločine i dok obitelji žrtava ne dobiju zadovoljštinu", objavio je na Twitteru.

Alexanda Kotey i El Shafee el-Sheikh, koje su u siječnju 2018. zarobile kurdske snage u Siriji, predani su američkim vlastima u Iraku u listopadu 2019. zbog turske ofenzive na sjeveru Sirije.

SAD je već 2015. uputio britanskim vlastima zahtjev za pravosudnu suradnju kako bi prikupio dokazni materijal.

No London je 2018. stavio tu suradnju "na čekanje". Britanska vlada se tad našla na meti oštrih kritika jer nije zatražila da ih se poštedi smrtne kazne bude li im suđeno, što se kosi s njezinim načelnim protivljenjem smrtnoj kazni.

SAD je krajem kolovoza poručio da će dvojicu džihadista poštedjeti smrtne kazne. Britansko pravosuđe je na to odobrilo pravosudnu suradnju zahvaljujući kojoj su dobiveni traženi dokazi.

Najistaknutiji član ćelije, Mohammed Emwazi, poznat kao "Jihadi John", koji se na videosnimkama pojavljivao odjeven u crno i s mesarskim nožem, ubijen je u američkom bombardiranju u Siriji u studenom 2015.

Četvrti "Beatles" je u zatvoru u Turskoj.

"Moja poruka teroristima je ova: učinite li što nažao bilo kojem Amerikancu stići će vas ista sudbina kao ove ljude", rekao je John Demers: "Osjetit ćete američku silu na bojišnici" ili "na sudu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:03