HOROR IZ 1992.

Dvojica bivših srpskih vojnika uhićena zbog monstruoznog ratnog zločina, ubojstva čak 78 civila

Doveli su ih pred osnovnu školu, postrojili i pucali na njih iz strojnica. Tijela su prevezli kamionima i zakopali u masovnu grobnicu
 Ilustracija/ELVIS BARUKCIC/AFP

Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija po nalogu Suda BiH pod sumnjom da su izravno sudjelovali u ubojstvu više od 70 civila s područja općine Ključ tijekom kampanje masovnih etničkih progona, provedene na samom početku rata 1992. godine.

Kako je potvrđeno iz Tužiteljstva BiH, koje vodi istragu o ovom teškom ratnom zločinu, uhićeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora te Dragan Despot (56) iz mjesta Lanište kod Ključa.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. lipnja 1992. sudjelovali u napadu na ključko selo Velagići. Tad su zarobili veću skupinu civila te su ih doveli pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz strojnica.

Kako je utvrđeno istragom, tad je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tijela potom prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

Unčanina i Despota Tužiteljstvo BiH tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Općina Ključ bila je pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi sve do rujna 1995., kad je oslobođena u zajedničkim akcijama koje su vodili Armija BiH, HVO i Hrvatska vojska (HV).

Prema dostupnim podacima, tijekom okupacije u Ključu i okolnim naseljima ubijeno je najmanje 700 osoba nesrpske nacionalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 12:51