VELIKA KRAĐA U MUZEJU

Dvojica braće se slomili: ‘Da, opljačkali smo ga! Ali za sve je kriva treća osoba, njemu ne možete reći ne‘

Iz Muzeja dalekoistočne umjetnosti u lipnju 2019. odnesene su dvije vaze i zdjela iz doba kineske dinastije Ming iz 14. stoljeća

Ilustrativna fotografija policije u Ženevi

 Fabrice Coffrini/AFP

Stewart i Louis Ahearne, dva brata iz Velike Britanije, na sudu u Ženevi priznali su svoju upletenost u pljačku muzeja u Švicarskoj, iz kojega su pobjegli s legendarnim artefaktima iz doba kineske dinastije Ming, čija se vrijednost broji u milijunima. Krađu su, kažu, organizirali kako bi "očistili nakupljene dugove".

Tužitelji kažu kako je tročlana banda uz upotrebu alata u lipnju 2019. provalila u Muzej dalekoistočne umjetnosti u Ženevi. U pljački su odnesene dvije vaze i zdjela iz 14. stoljeća.

Braća iz jugoistočnog Londona u ponedjeljak su se pojavila pred vijećem sastavljenim od tri suca u Palais de Justice u Ženevi, gdje su se suočili s optužbama za krađu, neovlašteni posjed i oštećenje imovine.

Iako su se pokušali izboriti za to da ih se ne izručuje iz Ujedinjenog Kraljevstva, ministar unutarnjih poslova to im je odbio još 2022. godine, a Patrick Monney, predsjednik suda, u posljednji trenutak odlučio je kako se suđenje neće održati iza zatvorenih vrata, iako su se braća upravo tome nadala.

Na sudu je rečeno kako su dva brata ubrzo nakon pljačke otputovala u Hong Kong kako bi ondje aukcijskoj kući prodali jedan od ukradenih predmeta po cijeni od 80.000 funti.

Louis Ahearne (34) rekao je kako je nekoliko dana prije pljačke došao u Ženevu kako bi "izvidio situaciju".

- Da, ‘snimio‘ sam muzej i sudjelovao u provali. Napravio sam to jer sam bio u dugovima... Na snimkama sigurnosne kamere ja sam treća osoba koja ulazi u muzej bez poluge i malja - ispričao je otac jednoga djeteta. Slomio se govoreći o vremenu provedenom u zatvoru Champ-Dollon.

- U ćeliji sam potpuno sam 23 sata dnevno, to mi najteže pada - jadao se.

Također je rekao kako je aukcijskoj kući u Hong Kongu svoju putovnicu priložio kao identifikaciju.

Tijekom saslušanja, braća nisu željela imenovati treću osobu koja je bila umiješana u pljačku.

Stewart Ahearne (45), otac petero djece, koji je radio kao trgovac u Engleskoj, na sudu je priznao kako je automobil marke Renault Captur, koji su koristili u pljački, unajmljen na njegovo ime u zračnoj luci u Ženevi.

- Preuzimam punu odgovornost za svoje postupke, ali nisam bio uključen u samo planiranje pljačke. Ušao sam u muzej i ukrao neke stvari, ali nisam znao ništa o organizaciji. Koristili su me kao pijuna u partiji šaha... Zamolili su me da dođem u Švicarsku, rečeno mi je da ondje trebam samo malo voziti... Ali priča se promijenila zbog treće osobe. To nije netko kome možete reći ne. On nije baš dobra osoba... Primio sam telefonski poziv u kojem mi je rečeno da mi je brat u dugovima i da trebam vratiti neke stvari. Počela su mi zvoniti zvona za uzbunu. Moj instinkt bio je zaštititi svojega brata - rekao je.

Na sudu se također saznalo kako je trojac u Ženevu došao u veljači 2019. Louis Ahearne mislio je kako su ondje iz "turističkih" razloga, a Stewart Ahearne dodao je kako je tek nakon provale "zbrojio dva i dva".

- Sve to bilo je pomno isplanirano kako bi treća osoba mogla nešto izvidjeti - dodao je.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:21