NESTALI U ARAPSKOM MORU

Dvojica elitnih američkih specijalaca proglašena mrtvima: Bili su u vrlo opasnoj misiji na iranskom brodu...

Jedan specijalac se poskliznuo s ljestava dok se pokušavao popeti na brod i pao je u more. Njegov kolega skočio je za njim

Ilustracija, brod u Arapskom moru na kojem je nađeno iransko oružje

 Američko Ministarstvo Obrane/Američko Ministarstvo Obrane

Dvojica pripadnika specijalnih postrojbi mornarice SAD-a (SEAL) koji su nestali u Adenskom zaljevu ranije ovog mjeseca nisu locirani i njihov status promijenjen je u "mrtvi", rekli su američki vojni dužnosnici u nedjelju.

Oni su prijavljeni kao nestali nakon što su se ukrcali na iransko plovilo, priopćilo je središnje zapovjedništvo SAD-a na platformi X.

Dvojica američkih specijlaca nestala su na moru dok su izvodili operacije u blizini obale Somalije, priopćila je američka vojska 12. siječnja dodajući da su u tijeku operacije potrage i spašavanja kako bi se oni locirali .

"Mornari su bili raspoređeni u područje operacija 5. flote SAD-a (C5F) podržavajući niz različitih misija", priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a.

Podsjetimo, proteklog su tjedna specijalne postrojbe američke ratne mornarice pronašle oružje iranske proizvodnje na brodu u blizini Somalije. Taj brod su opisali kao "dhow", što je vrsta trgovačkog broda koji krijumčari ponekad koriste za prijevoz ilegalnog oružja. Posada dhowa nije imala službenu dokumentaciju, što je kod Amerikanaca izazvalo sumnju da krijumčare oružje i omogućilo im pretragu broda. Vjeruje se da je oružje bilo namijenjeno jemenskim militantima koji mjesecima napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru. Jedan specijalac iz postrojbe Navy SEALs se poskliznuo s ljestava dok se pokušavao popeti na brod i pao je u more. Njegov kolega, koji ga je vidio kako pada, skočio je za njim u vodu, pokušavajući mu pomoći. No, nemirno more i snažni valovi bili su prejaki te su obojica nestala u Arapskom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:45