'DOVODI SE U PITANJE MORALNI ZAKON'

Dvojica kardinala protiv 'pošasti' homoseksualnog pitanja u Crkvi

 
Raymond Burke i Walter Brandmueller
 Boris Kovacev, Remo Casilli / CROPIX, REUTERS

Dvojica kardinala tradicionalista pozvala su u srijedu biskupe koji će od četvrtka u Vatikanu sudjelovati na skupu o spolnom zlostavljanju da osude "pošast homoseksualnog pitanja" u Crkvi.

Predsjednici 114 biskupskih konferencija sa svih kontinenata sastaju se u četvrtak u Vatikanu gdje će do nedjelje sudjelovati na sastanku na vrhu na poziv pape Franje.

"Pošast homoseksualnog pitanja proširila se unutar Crkve, promiču je organizirane mreže i zaštićena je u atmosferi sudioništva i uroti šutnje", kazali su američki kardinal Raymond Burke i njemački kardinal Walter Brandmueller.

"Korijeni te pojave leže u ozračju materijalizma, relativizma i hedonizma u kojem se otvoreno dovodi u pitanje apsolutni moralni zakon koji ne smije trpjeti izuzeća", kažu kardinali.

Izražavaju "duboku zgranutost" pred "katoličkim svijetom koji je zastranio".

Dvojica kardinala napose se bune protiv pokušaja da se "užasan zločin zlostavljanja maloljetnika objašnjava "klerikalizmom ", umjesto "zlom koje korumpira određene krugove u Crkvi".

Papa Franjo tim je izrazom opisao oblik zlostavljanja koje čine biskupi i svećenici gubeći iz vida vlastito istinsko poslanje prema vjernicima.

"Suočeni s time kardinali i biskupi šute. Hoćete li šutjeti i na sastanku koji je sazvao Vatikan za 21. veljače", pitaju dvojia kardinala predsjednike biskupskih konferencija i pozivaju ih da "zaštite i proglase integritet nauka Crkve".

Dvojica kardinala preživjela su iz skupine četvorice kardinala koji su 2016. oštro osporili zalaganje pape Franje da se dopusti sakrament pričesti pojedinim parovima koji su se razveli i ostvarili novi brak.

Poslali su pismo Papi kojim su ga optužili da sije pomutnju unutar Crkve te zahtijevali, uzalud, odgovor na "sumnje" koje su izrazili glede Papinih preporuka o obitelji. Za te kardinale katolički brak je neraskidiva zajednica i svaki odnos s novim supružnikom/suprugom smrtni je grijeh preljuba.

Frederic Martel: Postoji "kompleksna veza" između seksualnog zlostavljanja i homoseksualnosti u Vatikanu

Raširena i potisnuta homoseksualnost u Vatikanu djelomično je kriva za povijesni neuspjeh Katoličke crkve u borbi protiv svećenika pedofila, tvrdi francuski istraživački novinar.

Frederic Martel četiri je godine istraživao za svoju novu knjigu "U ormaru Vatikana". Neki kritičari tvrde da je u knjizi previše toga temeljio na glasinama, a svoje je eksplozivne tvrdnje branio u srijedu u Rimu.

Martel je kazao da je u svom istraživanju otkrio "fifty shades of gay", aludirajući na popularnu knjigu i film "Pedeset nijansi sive". Njegova knjiga izlazi u četvrtak, kad u Vatikanu počinje skup o seksualnom zlostavljanju na koji stižu predstavnici 114 biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

Novinar u svojoj knjizi govori o homoseksualcima u kleru koji poštuju celibat, potisnutim homoseksualcima, monogamnim homoseksualcima i onim promiskuitetnima koji ponekad koriste i usluge muških prostitutki.

"Ne možete imati međunarodnu konferenciju o seksualnom zlostavljanju, a da se ne dotaknete pitanjem prikrivanja" homoseksualnosti u kleru, rekao je Martel u Rimu.

Neki stručnjaci odbacuju vezu između seksualnog zlostavljanja i homoseksualizma, no konzervativne struje u Katoličkoj crkvi ističu tu temu uoči skupa.

Martel, i sam homoseksualac, upozorio je na nekoliko studija koje pokazauju da "seksualno zlostavljanje nema posebne veze s homoseksualizmom" i da su dvije pojave potpuno neovisne, no da su unutar Katoličke crkve one "bitno isprepletene".

"Žao mi je to reći, ali poveznica na jedan kompleksan način ipak postoji" jer "kultura tajnovitosti" oko homoseksualizma otežava uspostavljanje transparentnosti oko seksualnog zlostavljanja.

Martel tvrdi i kako je konzervativna frakcija unutar Crkve koja se protivi relativno liberalnim reformama pape Franje sačinjena od "veoma homofobnih kardinala" od kojih mnogi "vode dvostruki život homoseksualca".

Vatikan je odbio komentirati knjigu koja će izaći na osam jezika u dvadeset država. Originalni naziv na francuskom je "Sodoma".

Martel u obrani svog djela govori kako je riječ o "veoma ozbiljnom istraživanju". Tijekom četiri godine on je redovito išao u Vatikan i proveo više od 1,5 tisuća razgovora, među njima i s 41 kardinalom.

Zaključio je kako homoseksualci unutar Katoličke crkve "nisu organizirana, nego velika i tiha većina", čak i u Kolegiju kardinala.

Istaknuo je da mu cilj nije bio razotkriti pojedince, iako mu je knjiga puna slučajeva koje uključuju poznate crkvene ličnosti, nego osuditi licemjerstvo Crkve po pitanju seksualnog morala i celibata.

Martel tvrdi kako su mu izvori 27 svećenika i nekoliko desetaka pripadnika Švicarske garde koji su spavali s kardinalima i biskupima ili odbijali njihova udvaranja. Odbio je otkriti njihove identitete kako bi zaštitio njihovu privatnost.

Dodao je i kako mu je otvorenost oko svoje seksualne orijentacije pomogla u dobivanju pristupa i spomenuo da mu se nekoliko kardinala s kojima je razgovarao upucavalo.

"Ne možete napisati ovakvu knjigu ako ste heteroseksualac jer ne znate šifre i ne razumijete sustav", zaključio je Francuz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:32