ZRENJANINSKA BISKUPIJA

Dvojica katoličkih svećenika u Srbiji ostala bez posla jer se nisu cijepili protiv koronavirusa

Cijepljenje je pitanje ljubavi prema bližnjima i pitanje dokle ide sloboda jednoga čovjeka protiv zajedničkoga dobra, kaže biskup
 Ilustracija/Vova Pomortzeff/Alamy/Alamy/Profimedia

Biskupija u Zrenjaninu jedina je u Srbiji koja ne dopušta bogoslužje necijepljenim svećenicima, ali ni rad necijepljenom osoblju. Zbog toga su dvojica morala napustiti službu na području spomenute biskupije. Kako piše portal b92, riječ je o Janošu Šotiju, koji je bio u službi u Novom Kneževcu, i Arnoldu Lukaču, koji je služio u Padeju, Ostojićevu i Jazovu. S obzirom da su ostali bez posla, jedan će se morati vratiti u subotičku biskupiju, a drugi u Mađarsku, gdje će se za njih naći nova zaduženja.

Ovakva odluka biskupa Ladislava Nemeta naišla je na različite komentare u susjednim katoličkim biskupijama. Subotički svećenik Andrija Anišić jedan je od onih koji vodi žustru raspravu s biskupom Nemetom jer ne podržava njegovo stajalište.

Svoju odluku biskup Ladislav Nemet u petak je na konferenciji za medije obrazložio riječima da je za njega "cijepljenje pitanje ljubavi prema bližnjima i pitanje dokle ide sloboda jednoga čovjeka protiv zajedničkoga dobra".

- Cijepljenje je tako mala stvar koju svatko od nas može učiniti i pomoći dobrobiti cijele zajednice. U tom razmišljanju donio sam odluku o obaveznoj vakcinaciji svećenstva i svih zaposlenih u Zrenjaninskoj biskupiji - rekao je Nemet.

Kako je objasnio, iako je odluka o obaveznom cijepljenju u prvom trenutku naišla na skepsu kod svećenika, svi zaposleni u zrenjaninskoj biskupiji su se cijepili, osim župnika iz Novog Kneževca i pomoćnog kapelana u Zrenjaninu. Prema riječima biskupa, njih dvojica vratila su se u mjesta iz kojih su došli.

On također kaže kako biskup ima pravo u svojoj biskupiji donositi samostalne odluke koje se tiču svega ostaloga, osim vjere i morala. Zasad, Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji koja je donijela ovakvu odluku, a u svijetu ih ima sve više, objasnio je Ladislav Nemet.

- Zašto nisu drugi, ne znam. Ne želim ocjenjivati druge biskupe, niti bih želio da netko ocjenjuje mene. Samo napominjem da se u Vatikan, već od 1. listopada, ne može bez dokaza o preležanoj koroni, cijepljenju dvjema dozama ili negativnog PCR testa - ističe Nemet, a prenosi b92.

Zrenjaninska biskupija nalazi se na području Banata, a većina vjernika su Mađari i Hrvati, koji žive u desetak tamošnjih sela i samom Zrenjaninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13