COVID-19 U BRAZILU

DVOMJESEČNA BEBA IZ JUŽNOAMERIČKOG PLEMENA POZITIVNA NA KORONAVIRUS Još prije 12 dana s majkom je prevezena u bolnicu, nije poznato kako se zarazila

 
Arhiva
 Danilo Mello / Alamy / Alamy / Profimedia

MANAUS - Testiranje dvomjesečne bebe iz starosjedilačkog plemena Warao koje je iz Venezuele izbjeglo u Brazil pokazalo je da je pozitivna na novi koronavirus, objavio je u srijedu ured gradonačelnika brazilskog grada Manausa.

Pripadnici plemena Warao počeli su pristizati u Brazil 2018. godine u bijegu od ekonomske krize u Venezueli gdje su živjeli na području delte rijeke Orinocco.

U skloništima u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas, danas ih živi šestotinjak.

Socijalni radnici koji su selili obitelji u nove objekte kako bi izbjegli prenapučenost u vrijeme epidemije koronavirusa utvrdili su da je dvomjesečna beba prehlađena te su je prije 12 dana zajedno s majkom odveli u bolnicu.

Testovi su u ponedjeljak pokazali da je pozitivna na koronavirus.

Nije poznato kako se beba zarazila virusom, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Manausa. Otac je izoliran, a ostali su pripadnici plemena Warao pod nadzorom, dodaje se.

Zdravstveni stručnjaci i antropolozi upozorili su da bi pandemija mogla desetkovati 850 tisuća pripadnika starosjedilačkih plemena jer nemaju imunitet na bolesti iz vanjskog svijeta i žive u stanovima u kojima nije moguće održavati razmak među ljudima.

Zdravstvena služba za pripadnike starosjedilačkih plemena do sada je prijavila tri smrtna slučaja od zaraze koronavirusom, uključujući 15-godišnjeg dječaka iz plemena Yanomami u brazilskoj saveznoj državi Roraima, koja graniči s Venezuelom.

Manaus, grad s dva milijuna stanovnika u srcu amazonske prašume, posebno je teško pogođen pandemijom. U cijeloj brazilskoj saveznoj državi Amazonasu broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom udvostručen je u pet dana zaključno sa srijedom i od bolesti je umrlo 105 ljudi, navodi brazilsko ministarstvo zdravstva.

Zdravstveni sustav ne može se nositi s naglim rastom broja oboljelih ii svi su kreveti i respiratori u odjelima intenzivne njege već zauzeti, dodaje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 23:00