COP15 U MONTREALU

Dvoranom se prolomio gromki pljesak: Predstavnici vlada diljem svijeta postigli značajan dogovor

Dogovorom se poziva da se štetne subvencije ukinu ili reformiraju barem za 500 milijardi dolara godišnje do kraja desetljeća

COP15 u Montrealu

 Lars Hagberg/Afp

Pregovarači na konferenciji Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti u Montrealu dogovorili su zaštitu najmanje 30 posto svjetskog kopna i mora do 2030. godine.

Zaorio se pljesak u ponedjeljak ujutro u Kongresnom centru u Montrealu kada je objavljeno da su predstavnici vlada diljem svijeta postigli značajan dogovor nakon gotovo dva tjedna pregovora.

Zajedničkim okvirom dogovoreno je povećanje financiranja, posebno za zemlje u razvoju i male otočne države, za projekte s ciljem sprečavanja daljnjeg gubitka bioraznolikosti. Predviđa se mobilizacija 200 milijardi dolara do 2030. iz javnih i privatnih izvora.

Dogovorom se poziva da se štetne subvencije ukinu ili reformiraju barem za 500 milijardi dolara godišnje do kraja desetljeća.

Sada je oko 17 posto ekosustava kopnenih voda i 10 posto morskih područja pod službenom zaštitom, navodi UN.

Organizatori, znanstvenici i predstavnici nevladinih organizacija okupili su se u kanadskom gradu na Konferenciji o bioraznolikosti Ujedinjenih naroda (COP15) 7. prosinca, a danas su završili s radom.

Petnaesta UN-ova konferencija o biološkoj raznolikosti trebala se održati u Kini 2020., ali je odgođena pa podijeljena u dva dijela zbog tamošnje pandemijske situacije.

Prvi dio pregovora održan je prošlog listopada, uglavnom online, u kineskom gradu Kunmingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:19