I OBITELJ JE U ŠOKU

Dvostruki život omiljene bake i direktorice policijskog sindikata: Godinama im je pred nosom dilala drogu

Joanne Marian Segovia na svoju kućnu adresu primala je ilegalne pošiljke fentanila iz Hong Konga, Mađarske, Indije i Singapura

Joanne Marian Segovia sa suprugom Domingom

 FACEBOOK

Baka iz Kalifornije, Joanne Marian Segovia (64), vodila je globalni lanac opskrbe fentanilom - izuzetno jakim sintetskim opioidnim analgetikom vrlo sličan morfinu - i to dok je bila zaposlena u policijskom sindikatu. Godinama je zavaravala čak i vlastitu obitelj, vodeći dvostruki život u stilu hit TV serije "Breaking Bad". Kako piše New York Post, ona je od kraja 2015. do siječnja ove godine na svoju kućnu adresu u četvrti San Josea navodno primila najmanje 61 ilegalnu pošiljku droge iz Hong Konga, Mađarske, Indije i Singapura.

Rođakinja Irma Segovia Sweat tvrdi kako Joanne i njezin suprug Domingo (79), vojni veteran koji je radio i kao mesar, nisu bili ni u kakvom financijskom škripcu, zbog čega su svi koji ih znaju još više šokirani njezinim ilegalnim aktivnostima.

- Nije im trebao novac. Oboje su jako dobro zarađivali i ništa im nije trebalo - izjavila je Irma.

- Naša obitelj jako je šokirana i iznenađena. Nitko ništa nije znao - dodala je Irmina nećakinja.

Protiv Joanne Marian Segovije, koja je od 2003. radila kao izvršna direktorica Udruge policajaca San Josea, sad je podignuta federalna tužba u kojoj stoji kako je dotična "koristila svoja osobna i uredska računala za naručivanje tisuća opioidnih pilula i drugih lijekova koje je zatim iz svoje kuće otpremala diljem zemlje". Najmanje jedna takva isporuka koju je izvršila Joanne Marian Segovia dovela je do predoziranja.

- Ona je najslađa dama ikad, puna ljubavi, davanja, vrlo orijentirana na obitelj. Ne možemo vjerovati da je ovo istina! Ni Domingo nije bio svjestan činjenice da Joanne uvozi i dila fentanil. Moj ujak to nikad ne bi sudjelovao u nečemu takvome. On je vrlo uspješan čovjek, obrazovan i pametan. Mogu jamčiti milijun posto da nije imao pojma ni o čemu - rekla je Segovijina nećakinja, koja je htjela ostati anonimna.

Savezni tužitelji priopćili su kako su ilegalne pošiljke bile označene kao "čokolada i slatkiši".

Ako je proglase krivom, Segovia bi mogla dobiti i do 20 godina zatvora.

- Kad su vijesti o ovome procurile u javnost, svi smo bili u teškoj nevjerici. S vremenom se to pretvorilo u bijes. Svaki policajac ide na posao pokušavajući maknuti fentanil i druge droge s ulice, tako da se svi osjećamo pomalo izdano. Pa svima nam je bila poput bake, a tko bi normalan i pomislio na to da baka dila fentanil! - komentirao je šokirani glasnogovornik policijskog sindikata Tom Saggau.

Nakon što se u petak pojavila na sudu, Segovia je puštena na slobodu bez jamčevine. Ostala je na plaćenom dopustu, a interna istraga protiv nje na poslu se nastavlja.

Za planiranje isporuka fentanila baka dilerica navodno se oslanjala na šifrirane WhatsApp poruke, a stotine njih u posljednje tri godine razmijenila je s telefonskim brojem koji je imao pozivni iz Indije.

Osim što je odbacila sve optužbe, Segovia, koja ima dvoje unučadi, čak tvrdi da je glavni mozak svega zapravo bila "njezina domaćica, obiteljska prijateljica koja je sklona zlouporabi ilegalnih supstanci".

- Izdala je kolege iz policijskog sindikata na najgori mogući način. Njezini postupci krajnje su podmukli. Iako sama nije bila policajka, bila je okružena policajcima i trebala je poštivati njihov kodeks. Njezino uhićenje samo nam dokazuje da loši ljudi dolaze u svim oblicima i veličinama i ne uklapaju se u unaprijed stvorene kalupe - rekao je Bill Stanton, bivši policajac NYPD-a, autor i stručnjak za sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:57