NAPRAVILA ZAOKRET

DVOSTRUKOG RUSKOG ŠPIJUNA KOJI SE BORI ZA ŽIVOT KREMLJ JE AMERIKANCIMA PREDAO U ZAMJENU ZA ANNU CHAPMAN Čime se danas bavi 'najljepša ruska agentica'

 
 Profimedia

Jedna od najpoznatijih ruskih špijunki, kći diplomata Anna Chapman, uživa na plaži na Tajlandu dok se Sergej Skripal, jedan od špijuna za koje je 2010. bila zamijenjena, u bolnici u Britaniji bori za svoj život nakon što su on i njegova kći, izloženi zasad nepoznatoj supstanci, pronađeni onesviješteni na klupi pokraj jednog trgovačkog centra u gradu Salisburyju.

Nakon što su spomenute 2010. Amerikanci protjerali iz zemlje 10 ruskih špijuna, a Rusija u zamjenu oslobodila četiri obavještajca, pukovnik ruske vojno-obavještajne službe osuđen 2006. na 13 godina zatvora zbog špijunaže za Veliku Britaniju živio je skriven od javnosti u britanskom Wiltshireu.

S druge strane, vatrena crvenokosa Anna Chapman (Anja Kušenko kako se zvala prije nego se preselila na Zapad) nakon američko-ruskog dogovora o razmjeni špijuna postala je multimilijunašica.

Milijunašica

Nakon razmjene plijenila je pozornost u svjetskim medijima te je proglašavana najljepšom ruskom špjunkom. Svoj atraktivni izgled i popularnost je obilato koristila te se među ostalim slikala za nekoliko erotskih časopisa, a među njezinim obožavateljima bio je i Vladimir Putin.

Pokrenula je svoj biznis, modnu liniju i postala televizijska voditeljica.

20.10.10
Russian spy Anna Chapman poses with a gun on the cover of Maxim (Russia
Pictured: Anna Chapman, Image: 82143877, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Planet
Profimedia, Planet

Neustrašivu špijunku nije obeshrabrilo ni to što joj je 2010. Theresa May, tadašnja ministrica unutarnjih poslova, oduzela britansku putovnicu i poništila njezino državljanstvo koje je dobila udajom za sada bivšeg supruga, Britanca Alexa Chapmana.

Instagram profil Anne Chapman trenutno pršti od fotografija s plaža na tajlandskom Phuketu, a ona uz zavodljive fotografije u bikiniju objavljuje i one iz kompleksa vila s jacuzzijem u kojem minimalno tri noći koštaju oko 600 funti (oko 5000 kuna).

Odana Putinu

Ipak, ne zaboravlja na ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ju je prije deset godina velikodušno dočekao na aerodromu nakon što je u SAD-u razotkrivena kao ruska špijunka.

- Ovo je senzacija - osvrnula se na nedavni govor Putina o stanju nacije u kojem je kazao kako Rusija ima novo nuklearno oružje koje izbjegava protuzračnu obranu te je deset puta brže je od zvuka.

- Svijet se promijenio. Više neće biti moguće dirati u Rusiju bez kazne - istaknula je žestoka propagandistica Kremlja.

Anna Chapman in the ORSIS precision weapons systems booth at the 10th International Investment Forum
Profimedia, Sputnik

Nedavno je Chapman na društvenim mrežama objavila i kako je ruski ministar Sergej Lavrov upozorio da se SAD sprema na nuklearni rat i kako je ubrzo nakon toga Putin objavio da imaju novo oružje.

- To znači da je naše vodstvo osobito ozbiljno što se tiče ratne prijetnje. Putin ih je upozorio što imamo kao odgovor - oružje budućnosti i to zahvaljujući našim znanstvenicima - napisala je, a potom 108.000 svojih pratitelja upozorila:

- SAD implicira da se nuklearno oružje može koristiti kao odgovor na bilo kakvu prijetnju. U Siriji se ponašaju cinično i nepopustljivo, opskrbljuju oružjem Ukrajinu i planiraju raskinuti sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Po mom mišljenju Hladni rat je naspram ovoga dječja igra u pješčaniku - kazala je, a potom pozvala pratitelje da izglasaju ime za novo oružje.

Ona zasad nije komentirala navodno trovanje Skripala, čovjeka koji je na ruskoj državnoj televiziji proglašen 'izdajicom' i 'gadom'.

Umirovljeni ruski obavještajac osuđen je jer je britanskoj agenciji MI6, za koju je radio kao dvostruki agent, odao identitete svojih oko 300 ruskih kolega koji su bili na tajnim zadacima diljem Europe.

Rusi su tada tvrdili da je Skripal za odavanje podataka dobio 100.000 američkih dolara, a da je s Britancima u dosluhu bio još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 6, 2018: Pictured in this file image dated August 9, 2006, is retired colonel Sergei Skripal during a hearing at the Moscow District Court. File image/Press Office of Moscow District Military Court/TASS, Image: 365233532, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Crvenokosa zavodnica

Chapman je pak optužena da je putem bežične veze razmjenjivala informacije s ruskim dužnosnikom u SAD-u. 'Pala' je kad joj je agent FBI-ja prišao predstavljajući se kao kontakt i dao joj zadatak da dostavi lažne dokumente.

Razmjena ukupno 14 obavještajaca 2010. proglašena je najvećom nakon Hladnog rata.

Nakon oslobođenja, svjetlo dana ugledale su i njezine privatne fotografije na kojima pozira s dildom u ruci i štipaljkama na bradavicama. Također, na nekim fotografijama pozira golih grudi, a uz fotografije je objavljena vijest kako je Anna pokušavala zavesti jednog člana Obaminog kabineta.

EXCLUSIVE PICTURES
Russian spy tried to get close to Obama cabinet member
British TV dropped a bombshell yesterday about deported Russian spy Anna Chapman Ń but it quickly fizzled today.
The BBC2 aired a documentary Monday night saying that Chapman and her fellow agents were arrested in June 2010 because FBI officials feared she was about to seduce a member of President Obama's cabinet.
But although the BBC2 showed pictures of Chapman, the stunning red-headed agent, the FBI official they interviewed, counterintelligence director Frank Figliuzzi, never mentioned identified the spy during the broadcast.
The FBI said that Figliuzzi was talking about about another female spy, and he wasn't talking about sex.
Profimedia, Exclusivepix

Bivši KGB-ov agent Boris Karpičkov kazao je 2014. kako je Chapman po naredbama Kremlja pokušala zavesti i zviždača Edwarda Snowdena.

Godine 2016. podupirala je Donalda Trumpa u predsjedničkoj kampanji, sugerirajući da će tajkun zagrijati hladne odnose između Rusije i SAD-a.

Chapman je majka jednog djeteta - sina kojeg je rodila 2015. godine, no identitet oca nije poznat javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:10