ZA JEDINSTVO

DZH poziva DSHV na pregovore o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima u Srbiji

Pozivamo Jasnu Vojnić da posreduje u realizaciji ovog nadasve važnog pothvata za afirmaciju Hrvata u Republici Srbiji, naveli su

Tomislav Žigmanov (DSHV)

 Goran Mehkek/CROPIX

Demokratska zajednica Hrvata (DZH) pozvala je u utorak Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) na pregovore o zajedničkom nastupu na izborima i formiranju zajedničke manjinske liste hrvatske zajednice za izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji 3. travnja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je u utorak navečer ukaz o raspuštanju državnog parlamenta i raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja, nakon što je prethodno predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao lokalne izbore za Grad Beograd i još 12 lokalnih uprava u Srbiji.

"Ususret izborima za narodne zastupnike u Skupštini Republike Srbije, upućujemo javni poziv Predsjedništvu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da otpočnemo pregovore o zajedničkom nastupu na izborima i formiranju zajedničke, manjinske, Hrvatske liste", navodi se u pozivu DZH-a DSHV-u proslijeđenom medijima.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) prigovorio je koncem prošle godine vladajućoj koaliciji u Srbiji i predstavnicima Europske unije da u pregovore o izbornim uvjetima nisu uključili nacionalne manjine, zbog čega će hrvatska zajednica i dalje ostati bez zajamčenih zastupničkih mandata na predstojećim izborima u travnju.

Stajalište DSHV je da Srbija krši član 9 Međudržavnog sporazuma o zaštiti srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske u Republici Srbiji, potpisanog prije 17 godina, kojim su se dvije države obvezale da će manjinama osigurati zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini.

"Zajedničkim nastupom, pod našim, hrvatskim imenom osnažit ćemo jedinstvo Hrvata u Republici Srbiji i pokazati da smo zreli i sposobni koristiti mehanizme afirmativnih mjera za izborne liste nacionalnih manjina", navedeno je u današnjem pozivu DZH-a čelnicima DSHV-a.

U cilju osnaživanja jedinstva Hrvatske, DZH poziva predsjednicu Hrvatskog nacionalng vijeća (HNV) Jasnu Vojnić da "posreduje u realizaciji ovog nadasve važnog pothvata za afirmaciju Hrvata u Republici Srbiji", navedeno je u pozivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02