RATOVAO U SIRIJI

DŽIHADIST KOJEG SU UHITILI NIJEMCI 'Pazite, vrhuška ISIS-a želi sve dobrovoljce poslati natrag u Europu kako bi ponovili Pariz'

 Instagram, YouTube

Borac Islamske države iz Njemačke, koji je uhićen po povratku sa sirijskog ratišta kući, kaže da su ga njegovi fanatični zapovjednici pokušali navesti da počini strahote u svojoj domovini, prenosi Daily Mail .

Muškarac poznat samo kao ' Harry S' rekao je da vrhuška ISIS-a od većine njemačkih dobrovoljaca, a prema procjenama ima ih oko 750, zahtijeva da se vrate kako bi mogli napasti Njemačku na sličan način na koji je prije nešto više od mjesec dana napadnut Pariz.

Sigurnosne službe već neko vrijeme upozoravaju da je Njemačka 'zrela' za teroristički napad zbog svoje potpore koaliciji koja se bori protiv ISIS-a.

Dok je bio u Siriji, od Harryja, 27-godišnjaka iz Bremena, tražilo se da sudjeluje u egzekucijama zatvorenika, no on tvrdi da nije pogubio nikoga.

Harry S je sada u istražnom zatvoru gdje čeka suđenje zbog članstva u terorističkoj organizaciji, a njegov odvjetnik kaže da on želi 'sve priznati'. Harry S je 2014. godine otputovao u Siriju kako bi se pridružio ISIS-u, no kaže da je napustio terorističku organizaciju nakon tri mjeseca jer ga je život ondje razočarao. Tvrdi da je njihove redove napustio tako što je otpješačio do Turske.

Njemački tjednik Spiegel ga je posjetio u zatvoru kada je uhićen te im je tamo rekao da su ga ISIS-ovi zapovjednici htjeli angažirati da izvede terorističke napade u Njemačkoj. Dodao je da su pristupili još jednom njegovom sunarodnjaku iz Bremena s istom idejom. Osim toga, rekao je da su ISIS-ovi borci pokušali privoljeti 'skoro svakog fanatika iz Europe' u Raqqi da se vrate kući i izvrše napade.

Harry S je prešao na islam tijekom služenja zatvorske kazne zbog pljačke supermarketa. Ubrzo nakon što je odslužio kaznu, mračnija strana religije ga je privukla te je postao dio kružoka koji je podržavao džihad protiv Zapada. Kada je stigao u Siriju, tamo su ga obučili kao borca ISIS-a, rekao je za Spiegel.

Povratnik u rodnu Njemačku kaže da su treninzi u kampovima uključivali cjelodnevne marševe po suncu, a da su oni borci koji bi odustali bili brutalno premlaćivani. Tijekom svog boravka u Siriji, Harry S družio se s austrijskim fanatikom Mohamedom Mahmoudom i berlinskim reperom Denisom Cuspertom, poznatijim kao Deso Dogg. Smatra se da su obojica ubijena tijekom koalicijskih zračnih napada.

Cuspert je tijekom svog boravka u ISIS-u bio direktor propagande, producirajući videa hladnokrvnih i nemilosrdnih obezglavljivanja. Harry S je uspio u Njemačku unijeti snimke egzekucija ISIS-ovih zarobljenika. Njegov odvjetnik kaže da Harry S nije sudjelovao u smaknućima te da je on bio 'potrčko koji je dozvolio da ga izmanipuliraju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:26