PAKLENI PLAN

Džihadist osuđen na 20 godina zatvora u Rusiji dobio nevjerojatnu ponudu: ‘Ti si nam tamo oči i uši‘

Nakon što je odslužio četiri od 20 godina zatvorske kazne, Baurzhan Kultanov je počeo obuku za infiltraciju

Borac IS-a (ilustracija)

 Ho/Zuma Press/Profimedia/Ho/zuma Press/profimedia

Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije (FSB) regrutirala je bivše borce Islamske države i infiltrirala ih kao svoje agente u ukrajinske bataljune, otkriva neovisni ruski portal Meduza.

Novinari neovisnog ruskog medija došli su u kontakt s bivšim borcem IS-a Baurzhanom Kultanovim koji je pristao raditi za FSB u zamjenu za smanjenje zatvorske kazne. Nakon što je odslužio četiri od maksimalno 20 godina zatvorske kazne, Kultanov je počeo obuku za infiltraciju u dragovoljački bataljun Čečena i Tatara koji se bore na strani Ukrajine. Tijekom treninga Kultanov je saznao da Rusija ima u pripravnosti mnogo sličnih "agenata" koje planira poslati u Ukrajinu.

"Ti si nam tamo oči i uši, ali nisi jedini", prisjetio se Kultanov što su mu rekli regruti FSB-a. Planovi FSB-a za Kultanova su se na kraju promijenili i on je, umjesto u Ukrajinu, 2021. poslan u Tursku. Od njega se tražilo, između ostalog, da pronađe kupca za krivotvorene dolare, dokumente i putovnice te da sazna "tko što priprema protiv Rusije". Kultanov se trenutačno nalazi u turskom zatvoru pod optužbom za kršenje imigracijskih pravila. Meduza je objavila da je zatražio politički azil, tvrdeći da će biti zatvoren i ubijen ako ga deportiraju u Rusiju.

Ukrajina je u siječnju ove godine objavila da je razotkrila više od 600 ruskih agenata. Američke vlasti pritvorile su oko 50 Rusa osumnjičenih da su agenti FSB-a na američko-meksičkoj granici otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine. Većina njih tvrdi da su aktivisti ili djelatnici NGO-a, a neki su se predali američkoj graničnoj ophodnji kao nezadovoljni agenti FSB-a, poslani da špijuniraju ruske oporbene aktiviste i novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:42