KRVAVE BORBE

DŽIHADISTI KORISTE STRELJIVO IZ SRBIJE Potvrđeno čiji sve meci ubijaju po Iraku i Siriji

Teške i krvave borbe za strateški grad Kobane (kurdsko ime, arapsko je Ayn al-Arab) na sirijsko-turskoj granici traju i dalje. Grad brane Kurdi koji su nedostatno naoružani i neprestano šalju poruke međunarodnoj zajednici da im dostavi oružje.

Naime, borci kurdske sirijske skupine YPG imaju na raspolaganju lakše naoružanje dok snage Islamske države (IS) raspolažu bitno većim arsenalom teškog oružja. Inače, u posljednjem je istraživanju potvrđeno da streljivo koje IS koristi dolazi iz 21 zemlje: najviše iz Kine, Sovjetskog Saveza, Rusije i SAD-a, ali i iz Srbije i BiH. A zračni napadi SAD-a nisu dostatni da u potpunosti skrše napadačku snagu IS-a.

Tako se u nedjelju dogodilo da je jedna od kurdskih vojnikinja, pešmerga, ostala na položaju za koji je prijetilo da će pasti u ruke borcima IS-a. Kako je pešmerga ostala bez streljiva, stavila je na sebe eksploziv te se raznijela - kako ne bi pala u ruke mahnitim džihadistima, ali da im istodobno nanese i gubitke. Kako javljaju rijetki izvori koji prenose informacije iz tog dijela Sirije, u napadu bombašice samoubojice, možda bolje rečeno kamikaze, poginuo je neutvrđen broj boraca IS-a.

Stanje pak u i oko Kobanea je i dalje nejasno. Pojavljuju se informacije da je IS već osvojio strateški brežuljak na ulazu u grad, ali kurdski izvori javljaju da su oni tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak uspjeli odbiti još jedan napad džihadista te da “Kobane neće pasti dok su oni živi”.

Tijekom borbi nekoliko je granata opet palo na tursko ozemlje, ali Ankara još uvijek nije donijela nikakvu odluku o vojnom sudjelovanju u djelovanjima koalicije.

Kobane tako ostaje ključna točka koja bi mogla odrediti daljnji razvoj vojnih operacija u Siriji gdje su snage predsjednika Bašara al-Asada preslabe - ili nedovoljno voljne - da se suprotstave IS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:07