IRAK PRED RASPADOM

DŽIHADISTI POBJEĐUJU Osvojili su najveću iračku rafineriju i kontroliraju cijelu granicu

Džihadisti iz militantne skupine Islamska država Irak i Sirija (ISIS) kontroliraju cijelu granicu s Jordanom i Sirijom
 AFP

BAGDAD - Džihadisti iz militantne skupine Islamska država Irak i Sirija (ISIS) u potpunosti su kasno u ponedjeljak preuzeli kontrolu nad najvećom iračkom rafinerijom nafte u Baijiju, izvijestio je BBC.

Riječ je o golemom industrijskom postrojenju, koje prvenstveno zadovoljava potrebe samog Iraka za naftnim derivatima i, prema svemu sudeći, njegov pad pod kontrolu islamista zasad ne bi trebao ugroziti svjetsku opskrbu naftom. No, u problemima bi se definitivno mogle naći iračke vlasti, koje proteklih dana vode očajničku bitku s brutalnim islamistima, koji iz dana u dan zauzimaju grad po grad, a ovo je sasvim sigurno strateški itekako značajna pobjeda.

Rafinerija se nalazi oko 200 kilometara sjeverno od Bagdada, a bila je pod opsadom ekstremista posljednjih desetak dana, ali posljednja je ofenziva bila toliko jaka da se iračka vojska dala u bijeg.

Nešto ranije, stigla su izvješća da su islamisti zauzeli grad Tal Afar, kao i strateški značajan aerodrom u njegovoj blizini. Također, zauzeli su i sve granične prijelaze Iraka sa Sirijom i Jordanom. Trenutno napreduju i prema Hadithi, gradu u čijoj se blizini nalazi ključna brana na rijeci Eufratu, koja štiti velik dio Iraka od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:20