BITKA ZA OPSTANAK

DŽIHADISTI PRED BAGDADOM U novoj ofenzivi zauzeli su grad samo 70 km od iračke prijestolnice

 Screenshot

BAGDAD - Sunitski islamistički pobunjenici, koji nadziru velike dijelove sjevernog Iraka, napali su u nedjelju ujutro grad 70-ak kilometara sjeverno od Bagdada i zauzeli zgrade lokalne vlade nastavljajući ofenzivu, dok parlament tijekom dana treba održati sjednicu ključnu prema uspostavi nove vlade koja će se zajedno s vojskom suprotstaviti sunitskoj pobuni.

Kako prenosi agencija Reuters, policija i očevici objavili su u nedjelju da su pobunjenici u 50 do 60 vozila upali u grad Džuluju, seamdesetak kilometara sjeverno od Bagdada.

Zauzeli su ured gradonačelnika i zgradu lokalnog vijeća i pokušavaju preuzeti kontrolu nad policijskom postajom.

Pobunjenici koje vodi nekadašnji ogranak al-Qaide "Islamska država u Iraku", koji je iz te organizacije izbačen, a u međuvremenu je nakon proglašenja kalifata promijenio naziv u "Islamska država", zauzeli su velike dijelove sunitskih pokrajina na sjeveru i zapadu Iraka u ofenzivi početoj u lipnju.

Po izjavama policije i očevidaca, lokalna policija i plemena sukobljavaju se s militantima u Džuluji u nedjelju. Četiri policajca, dva militanta i dva civila ubijena su u tim sukobima.

Irački parlament treba održati u nedjelju ključnu sjednicu kako bi pokrenuo proces formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja će biti sposobna suprotstaviti se ofenzivi početoj 9. lipnja.

Konstituirajuća sjednica parlamenta održana 1. srpnja nakon izbora 30. travnja završila je katastrofalno jer su se zastupnici međusobno vrijeđali i nisu uspjeli izabrati predsjednika parlamenta niti predsjednika republike koji bi imenovao mandatara vlade.

Neuspjeh izbornog procesa "mogao bi zemlju gurnuti u kaos", upozorio je u subotu UN-ov izaslanik u Bagdadu Nikolaj Mladenov, prenosi agencija AFP.

Postavlja se pitanje hoće li se uopće za nedjeljnu sjednicu okupiti kvorum.

Međunarodna zajednica i veliki ajatolah Ali Al-Sistani, najviši šijitski vjerski autoritet u Iraku u kojem su šijiti većina, pozvali su višekratno, ali dosad uzalud, političare da prekinu sva neprijateljstva i da ujedinjeni formiraju vladu i zaustave sunitsku pobunu.

'Pridružite se pobunjenicima, jer nema časti niti dostojanstva bez oslobođenja voljene zemlje'

DUBAI - Bliski suradnik pokojnog iračkog diktatora Sadama Husseina navodno je u snimljenoj poruci pozvao sve Iračane da udruže napore za "oslobođenje" zemlje i pohvalio sunitske militante koji su vodili prošlomjesečnu dramatičnu ofenzivu u sjevernom Iraku.

Tonski zapis objavljen na mrežnoj stranici članova bivše iračke stranke Baath navodno je snimio Ezat Ibrahim al-Douri, najviši član Sadamove pratnje koji je još na slobodi i u bijegu nakon svrgavanja Sadama 2003.

Iako je ostario i lošeg zdravlja, vjeruje se da Douri vodi militantnu skupinu Nakšbandi, jednu od njih nekoliko koje podupiru Islamsku državu, kao i njezine prošlomjesečne napade u sunitskim pokrajinama na sjeveru i zapadu Iraka.

"Pridružite se pobunjenicima koji su oslobodili pola zemlje", kaže snimljeni glas koji podsjeća na prijašnje zapise objavljene u Dourijevo ime.

"Oslobođenje Bagdada blizu je. Svi trebaju pridonijeti koliko mogu da se završi oslobođenje voljene zemlje jer nema časti niti dostojanstva bez oslobođenja", stoji u tonskom zapisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:15