RAT U SIRIJI

DŽIHADISTI PRIJETE RATNICAMA 'Ako vas zarobimo, oženit ćemo vas bez obzira koliko nam se gadite!'

Borci Islamske države zaprijetili su ženskim članicama Pešmergi, što je grupni naziv za kurdske militantne skupine koji na kurdskom jeziku znači "oni koji se suočavaju sa smrću", da će ih oženiti ako ih zarobe.

Zapovjednica 2. bataljuna ženskih postrojbi Pešmergi, pukovnica Nahida Ahmad Rashid, progovorila je za Daily Mail kazavši da džihadisti planiraju oženiti ratnice koje im se duboko gade i mrze ih.

- Dobili smo prijetnju da će svaku zarobljenu pripadnicu Pešmergi oženiti. Čak i one koje im se gade i koje uopće ne žele iz seksualnih razloga, svejedno brak - objašnjava.

Pukovnica Rashid stoga je zapovijedila svojim ratnicama da uvijek sačuvaju jedan metak u slučaju da ih zarobe.

- Rekla sam svojim ratnicama na prvim linijama da u džepu uvijek imaju jedan metak viška u slučaju da padnu u ruke brutalnih džihadista. Ne želim da niti jedna od njih bude zarobljena - kaže Rashid.

Tvrdi da dosad nije bilo takvih slučajeva, ali da u redovima boraca PKK (Radničke stranke Kurdistana), koji se bore u Kobaneu, bilo slučajeva gdje su ženske ratnice bile prisiljene poduzeti takav radikalan korak.

- Prošlog tjedna, jedna pripadnica PKK ostala je sama, okružena borcima Islamske države, nakon što su svi njezini suborci ubijeni. Počinila je samoubojstvo radije nego da padne u njihove ruke - kazala je Rashid.

Kurdske Pešmerge poznata su vojna jedinica koja u svom sastavu uz muškarce isto tako koristi i žene. Svi se zajedno bore rame uz rame na prvim linijama bojišnice.

- Upravo smo iz tog razloga mi vrh koplja koje je bačeno u žestoku bitku s džihadistima. Nas se posebno boje jer vjeruju da neće ići u raj ako ih ubije žena. Borci Islamske države nevjerojatni su licemjeri. Žele nas podčiniti, ali nas se istovremeno i smrtno boje - kaže Rashid.

Stoga je odlučna šefica hrabrih ženskih ratnica džihadistima uputila jasnu poruku.

- Naći ćemo vas. A kad vas nađemo, ubit ćemo vas. Sve dok ne umrem, sve do moje posljednje kapi krvi, borit ću se protiv ISIS-a - ističe.

Također, Rashid kaže da nema nikakve razlike između muškaraca i žena u redovima Pešmergi, osim činjenice da ženske ratnice nose laganije oružje.

- Najteže oružje koje mi nosimo je 14,7 mm - kaže Rashid.

Dodaje da svakim danom sve više žena želi pristupiti Pešmergama, a jedna od njih je i njezina desetogodišnja kći.

- Kaže da se želi osvetiti ISIS-u za sve zločine koje su počinili nad djecom - kaže kroz ponosni osmijeh pukovnica Rashid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:56