NOVA PRAVILA

'E, SAD JE DOSTA!' Američke aviokompanije odlučile zabraniti ulazak paunovima u zrakoplove, na crnoj listi i ježevi, reptili, tvorovi i oposumi

 REUTERS

Američki avioprijevoznik United Airlines već je neko vrijeme svjestan da se stvari moraju promijeniti. Kap je prelila čašu kad su u zračnoj luci Newark vidjeli pauna. Tad su rekli “e, sad je dosta”.

Promjene koje uvode idući mjesec odnosit će se na životinje koje putnici vode sa sobom u avion kao emocionalnu potporu, to jest na životinje koje pružaju terapijsku pomoć u slučaju određenih poremećaja tako što ublažavaju simptome.

Ugrizi i režanje

S obzirom na brojnost i neobičnost zahtjeva koje primaju od putnika - a tvrde da su zabilježili porast broja zahtjeva od čak 75 posto, odnosno njih dodatnih 30.000 pa ukupni broj doseže visokih 70.000 - odlučili su pročistiti listu toga što je dopušteno, a što nije kad je riječ o životinjama za pružanje emocionalne potpore. Jedan od razloga što su se odlučili na to jest značajan porast incidenata u zraku zbog životinja u avionu.

Od idućeg će mjeseca i avioprijevoznik Delta postrožiti mjere kako bi, tvrde, “zaštitili” svoje putnike, ali i posadu jer i oni bilježe porast incidenata sa životinjama u avionima, i to od čak 84 posto. Netrenirana životinja u avionu, dodaju, predstavlja značajan sigurnosni rizik, a njihova se posada dosad suočavala s ugrizima, režanjem i obavljanjem nužde, kako velike tako i male, dok su putnici prijavljivali kao životinje za emocionalnu potporu čak i purice, oposume i zmije.

Potvrda

United Airlines je precizirao nova pravila. Tvrde da će od idućeg mjeseca njihovi putnici koji žele putovati sa životinjom za emocionalnu potporu trebati predočiti potvrdu od stručnjaka 48 sati uoči samog leta te provjeriti listu zabranjenih životinja, među kojima će biti ježevi, glodavci, insekti, tvorovi, reptili, zmije i “ptice koje se tipično ne drže u kući kao ljubimci”.

Nova pravila neće se odnositi na ostale grupe životinja za pomoć, primjerice na pse vodiče za slijepe i slabovidne osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:17