‘NEMA HITNE POTREBE‘

ECDC: Treća doza cjepiva je kao da dodajete prsluk za spašavanje onima koji ga već imaju

Svjetska zdravstvena organizacija kritizirala je žurbu bogatih zemalja prema 3. dozi cjepiva protiv covida
Medicinski radnik priprema se za primjenu doze cjepiva Pfizer-BioNTech Covid-19
 Jure Makovec/AFP

Trenutačno ne postoji "hitna potreba" primjene dodatne doze cjepiva protiv covida-19 među općom populacijom, potvrdio je u srijedu Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U tehničkoj bilješci objavljenoj u srijedu navečer, ECDC preporučuje dodatne doze ili "pojačivače" za osobe s oslabljenim imunosnim sustavom, što je u skladu sa stavom WHO-a.

"Prema trenutačnim saznanjima, nema hitne potrebe za primjenu dodatnih doza osobama koje su u potpunosti cijepljene", navodi ECDC u priopćenju i dodaje da je "prioritet cijepiti one koji nisu dovršili cijepljenje".

Ali trebalo bi "razmotriti dodatne doze za osobe s izrazito oslabljenim imunosnim sustavom u sklopu njihovog cijepljenja ako nisu postigli dovoljnu razinu zaštite", dodaje europska agencija bazirana u Stockholmu, koja okuplja tridesetak zemalja, među kojima i 27 članica EU.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je 18. kolovoza žurbu bogatih zemalja prema 3. dozi cjepiva protiv covida i naglasila da znanstveni podaci za sada ne ukazuju na njezinu potrebu.

Primjena treće doze sada bi bila dodavanje "prsluka za spašavanje osobama koje ga već imaju, dok ostavljamo druge da se utope bez i najmanjeg prsluka za spašavanje", rekao je direktor za hitne situacije u WHO-u Mike Ryan.

U svjetlu širenje delta varijante, nekoliko zemalja je odlučilo ili razmatra dodatne doze, najčešće za osobe krhkog zdravlja, ali i za cijelo stanovništvo.

"Sva cjepiva odobrena u EU štite od hospitalizacije i teških oblika covida-19, dok svaka treća osoba starija od 18 godina još nije u potpunosti cijepljena", naglasio je ECDC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 01:16