IDE U AUSTRALIJU

Egipat će deportirati novinara Al Jazeere Petera Grestea

 AFP

Novinar katarske televizije Al Jazeere, australski državljanin Peter Greste, oslobođen je u nedjelju iz egipatskog zatvora kako bi bio deportiran u svoju domovinu, javili su svjetski mediji.

Zasad nema informacija na temelju čije odluke Grestea deportiraju, ali u posljednje su vrijeme kolala nagađanja da bi ga predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi mogao ili pomilovati ili narediti njegovu deportaciju.

Greste je, zajedno s još dvojicom zaposlenika Al Jazeere, uhićen krajem 2013. godine pod optužbom da je surađivao s Muslimanskim bratstvom, organizacijom koja je u to vrijeme već bila zabranjena te je stavljena na popis terorističkih skupina. Kasnije je osuđen na sedam godina robije zbog 'širenja lažnih vijesti'

Greste i kolege čitavo vrijeme tvrde da su samo radili svoj posao, odnosno da su pokušavali izvještavati o zbivanjima u Egiptu nekoliko mjeseci nakon vojnog puča kojim je al-Sisi prigrabio vlast. Slučaj je izazvao brojne negativne reakcije u međunarodnoj javnosti.

Inače, Al Jazeeru velikim dijelom financira vladajuća katarska obitelj, koja je bliska Muslimanskom bratstvu. Egipatske su vlasti zatvorile dopisništvo te kuće u Kairu pa se za Al Jazeeru često javljaju dopisnici drugih televizija u znak solidarnosti sa zatočenim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:59