KRVAVA REPRESIJA

EGIPAT ĆE SUDITI NOVINARIMA AL-JAZEERE 'Oni su teroristi'

Četvorica stranaca, od kojih dvojica Britanaca, jedan Australac i jedan Nizozemac, optuženi su za suradnju s tim Egipćanima te da su im davali novac, opremu i informacije i da su objavljivali lažne vijesti kako bi informirali vanjski svijet da u zemlji traje građanski rat
 AFP

KAIRO - Egipat priprema suđenje dvadesetorici novinara satelitske televizijske mreže Al-Jazeere, među kojima su četvorica stranaca optužena za objavljivanje "lažnih vijesti", objavilo je u srijedu egipatsko ministrstvo pravosuđa.

Šesnaest egipatskih novinara optuženo je da pripadaju terorističkoj organizaciji i da su povrijedili nacionalno jedinstvo i socijalni mir, navelo je državno odvjetništvo u priopćenju.

Četvorica stranaca, od kojih dvojica Britanaca, jedan Australac i jedan Nizozemac, optuženi su za suradnju s tim Egipćanima te da su im davali novac, opremu i informacije i da su objavljivali lažne vijesti kako bi informirali vanjski svijet da u zemlji traje građanski rat.

Od 20 optuženih, osam ih je u zatvoru.

Državno odvjetništvo nije otkrilo identitet onih koji su iza rešetaka.

Trojica novinara Al-Jazeere, Australac Peter Greste, Mohamed Adel Fahmy egipatsko-kanadskog podrijetla i Egipćanin Baher Mohamed uhićeni su 29. prosinca u jednom hotelu u Kairu.

Državno odvjetništvo ih je optužilo da su u vezi s Muslimanskim bratstvom, koje vlada drži terorističkom organizacijom.

Nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika M ohameda Mursija, nove su vlasti pokrenule krvavu represiju protiv njegovih pobornika. Predbacuju Al-Jazeeri da je stala na stranu Muslimanskog bratstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:55