NEMA ODUSTAJANJA

Egipat: Dok mučenici sjede na trgu, Kairo se sada vraća normali

ZAGREB - Kairo je danas djelovao mirnije nego proteklih dana i počeo se pomalo vraćati u normalni život . Banke su na nekoliko sati otvorile svoja vrata, kao i brojni dućani, ali škole će i dalje ostati zatvorene, a i burza - ona sve do nedjelje. Na ulice se počeo vraćati normalni promet (dakle, velike gužve), vlada je policijski sat dodatno “stisnula” pa sada traje od 20.00 do 6.00, a policajci su se počeli vraćati u postaje napuštene nakon poraza od prosvjednika.

Dramatične događaje pratite na našem specijalu: Nemiri u Egiptu

Odlučni do ostavke

No, prosvjednici se i dalje ne daju s glavnog trga Tahrir. Odlučni su ostati ondje tako dugo dok egipatski predsjednik Hosni Mubarak ne da ostavku (čemu se on očito protivi, a sve je više glasova i iz svijeta da bi njegova iznenadna ostavka mogla usporiti proces tranzicije - tako nešto je izjavila i američka državna tajnica Hillary Clinton).

Blokiran centar

Prosvjednici pak kao da žive svoj zaseban život: jedni spavaju pred tenkovima, koristeći gusjenice kao uzglavlje.

Drugi dežuraju na barikadama i lupaju kamenjem u lim kad žele oglasiti uzbunu da neka sumnjiva grupa prilazi. Predstavnici opozicije su i danas bili na pregovorima, ali ljudi na Tahriru ne odustaju. I nije jasno kako će završiti njihova revolucija. Mubarak ne namjerava otići odmah, a centar Kaira ne može biti blokiran mjesecima. Da bi se Tahrir vratio u normalnu rutinu, prosvjednici se moraju razići.

A oni to ne namjeravaju učiniti dok Mubarak ne ode ili dok ne izginu . Na sreću, vojska za sada ne pokazuje nikakvu spremnost da posegnu za oružjem. Kiša koja je lagano padala proteklih dana pretvorila je trg u čerge. Prosvjednici su koristili najlone, plahte i deke kako bi improvizirali krov nad glavom. Tu spavaju, jedu, obavljaju nuždu, peru se, pjevaju, plešu i mole kako bi sačuvali moral.

S razglasa svako malo dopire “Alahu Ekber”, Bog je velik. Oni koji su bili ozlijeđeni u sukobima s Mubarakovim pristašama prije nepunih tjedan dana dobivaju svakodnevnu medicinsku pomoć na jednom od mnogih bolničkih punktova, ambulanti na otvorenom.

Spremni na juriš

Neki su ozbiljno ozlijeđeni, ali većina se doima kao da ne žele skinuti zavoje i flastere jer ih to u masi izdvaja kao “mučenike” koji su stradali na barikadama egipatske revolucije. U svakom slučaju, svi su oni spremni ponovno jurišati. Posljednjih dana je mirno i nitko ih ne napada, ali oni ne gube borbeni duh.

Egipatska vlada je danas najavila kako će ubrzati istrage o korupciji u redovima vlasti te o izbornim prijevarama: naime, na izborima za parlament prošle godine Mubarakova je stranka osvojila više od 80 posto glasova i takav parlament može donijeti bilo kakvu odluku u korist predsjednika. Oporbene su stranke pak u strahu da bi prebrzo organiziranje novih parlamentarnih izbora dalo vjetar u jedra upravo Mubarakovoj stranci jer su ostale naprosto premalo poznate u javnosti (osim Muslimanskog bratstva). Promatrači također zaključuju kako Mubarakov režim vrlo uspješno radi na razbijanju opozicijskog jedinstva pozivajući samo neke od stranaka na pregovore. Oporba pak tvrdi da su pristali na razgovore kako bi došlo do nekih pomaka.

Kršenje ljudskih prava

Njemačko je ministarstvo ekonomije objavilo kako neće odobriti bilo kakvu isporuku oružja Egiptu zbog sumnje da bi njegovim korištenjem moglo doći do kršenja ljudskih prava. Također se razmišlja o mogućem suspendiranju pošiljki koje su već bile odobrene. Egipatske su pak vlasti u kairskoj zračnoj luci počele radarski kontrolirati diplomatske pošiljke jer su objavili da su diplomati krijumčarili oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:37