POČELE PRIPREME

Egipat o svemu šuti, ali odale su ih satelitske snimke: Sprema se najcrnji scenarij za Palestince!

Tvrdolinijaši iz vlade Benjamina Netanyahua ranije su spomenuli mogućnost protjerivanja Palestinaca iz Gaze. Toj su se ideji oštro usprotivile Sjedinjene Američke Države...

Izgradnja zida u Egiptu kod granice s Palestinom

 Handout/Satellite image Š2024 Maxar Technologies/AFP

Uoči planiranog izraelskog napada na grad Rafah na jugu Palestine, Egipat je počeo graditi zid na svojoj granici s tim teritorijem, a na satelitskim snimkama koje to pokazuju, a koje su objavljene u petak, može se vidjeti i da je počeo ravnati tlo koje se nalazi odmah do nje, piše The Associated Press.

Egipat, koji još nije priznao da je počeo graditi zid, ne želi da sukob Izraela i palestinske vojno-političke organizacije Hamas dovede do toga da više od milijun Palestinaca koji žive u Rafahu zbog borbi u tom gradu dođu na njegov teritorij.

Ministar obrane Izraela Yoav Gallant rekao je u petak da Izrael ne namjerava prisiliti palestinske civile da iz Rafaha i okolnog područja dođu u Egipat. Unatoč tome, Egipat se priprema za dolazak velikog broja osoba na njegovu granicu s Palestinom. Izbacivanje Palestinaca iz Rafaha i dolazak istih u Egipat mogao bi ugroziti mirovni sporazum koji su Tel Aviv i Kairo potpisali 1979. godine i koji je jedan od jamaca sigurnosti u toj regiji.

Satelitske snimke koje je u četvrtak načinila tvrtka Maxar Technologies pokazuju da se zid u Egiptu gradi duž ceste Šeik Zuweid-Rafah koja se nalazi oko 3,5 kilometara zapadno od egipatsko-palestinske granice. Na snimkama se mogu vidjeti dizalice, kamioni i izlivene betonske barijere koje radnici postavljaju duž ceste.

Sadržaj Maxarovih snimki podudara se s videozapisom koji je 12. veljače objavila nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Sinai Foundation for Human Rights iz Londona. Video koji je objavila pokazuje kako dizalica pored ceste stavlja betonske barijere. Nevladina je organizacija rekla da se na tom području želi napraviti izolirano područje s veliki vratima i osiguranjem. Ono bi trebalo Egiptu pomoći da primi velik broj palestinskih izbjeglica u slučaju da oni iz Rafaha krenu prema njegovom teritoriju.

Promatrači tog područja uočili su i da se u blizini tih građevinskih radova ravna i čisti tlo. To su potvrdile snimke koje je načinila tvrtka Planet Labs PBC. The Wall Street Journal napisao je da mu je anonimni egipatski dužnosnik rekao da se tamo gradi ograđeno područje površine 20 kvadratnih kilometara u koje stane više od 100 tisuća ljudi.

Tvrdolinijaši iz vlade izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ranije su spomenuli mogućnost protjerivanja Palestinaca iz Gaze. Toj su se ideji oštro usprotivile Sjedinjene Američke Države, glavni Izraelov saveznik.

The Associated Press piše da su izraelski obavještajci nakon Hamasovog napada na Izrael koji se dogodio 7. listopada 2023. godine sastavili izvještaj u kojem stoji prijedlog da se palestinski civili prebace u šatorsko naselje na sjeveru Sinajskog poluotoka. Prema idejama koje su predstavljene u tom izvještaju, tamo bi se nakon toga trebao oformiti "nedefinirani humanitarni koridor" u kojem bi se sagradili trajne nastambe, odnosno gradovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 03:54