JOŠ SE MOGU ŽALITI

EGIPAT OSUDIO ČELNIKE MUSLIMANSKOG BRATSTVA NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG ŠPIJUNAŽE 'Izdali su svoju zemlju, ugrozili njezinu neovisnost i sigurnost'

 
Sudac Mohamed Shirin Fahmi pri izricanju kazne
 Profimedia, AFP

Egipatski sud je u srijedu na kaznu doživotnog zatvora osudio jedanaestoricu čelnika pokreta Muslimanskog bratstva proglasivši ih krivima za špijunažu u korist palestinske islamističke skupine Hamasa i libanonskog Hezbollaha, doznaje se od pravosudnog izvora.

Među tom jedanaestoricom osuđenom na doživotni zatvor - koji je u Egiptu jednak dvadesetpetogodišnjoj zatvorskoj kazni - su vrhovni vođa bratstva Mohamed Badie i njegov zamjenik Khairat al-Chater.

Ostala petorica pripadnika Muslimanskog bratstva osuđena su na kazne od sedam do deset godina zatvora. Šestorica su oslobođena, rekao je pravosudni izvor.

Svi su bili optuženi da su "počinili zločine u suradnji s inozemnim organizacijama", dodao je, spomenuvši Hamas i Hezbollah. Optuženi su za "financiranje terorizma".

"Počinjeni zločini su ugrozili neovisnost i sigurnost zemlje", rekao je sudac Mohamed Fahmy prije izricanja presude. "Izdali su svoju zemlju, za što nema nikakva opravdanja".

Egyptian Muslim Brotherhood Supreme Guide Mohamed Badie is seen behind bars during a verdict and sentencing session of a retrial for him and other Brotherhood members on charges of espionage with the Palestinian Hamas group at the Tora courthouse complex in southeastern Cairo on September 11, 2019. An Egyptian court on September 11 sentenced senior Muslim Brotherhood figures to life, a judicial source said. The defendants included the Brotherhood leader Mohamed Badie and his deputy Khairat al-Shater who were both handed life sentences -- 25 years. The court handed down five other defendants between seven to 10 year prison sentences. Only six were acquitted., Image: 470311677, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Profimedia, AFP
Mohamed Badie iza rešetaka prilikom izricanja kazne

Osuđenici se još mogu žaliti, rekao je izvor.

U tom predmetu jedan od tuženika je bio i bivši islamistički predsjednik Mohamed Mursi koji je umro na raspravi u lipnju. U zatvoru je proveo šest godina od 2013. kada ga je zbacio vojni zapovjednik Abdel Fattah al - Sisi koji je poslije postao predsjednik države.

Sisi se od 2013. nemilosrdno obračunavao s oporbom, napose s Muslimanskim bratstvom koje je sud iste godine proglasio "terorističkom organizacijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:06