POČIVALIŠTE NEFERTITI

Egipat planira novo skeniranje skrivenih prostorija u Tutankamonovoj grobnici u potrazi za grobom drevne kraljice

Prošli mjesec skeniranje faraonove grobnice pokazalo je da postoje dvije skrivene prostorije za koje se pretpostavlja se u njima nalazi grob jednog člana Tutankamonove obitelji
 Reuters

LUXOR - Novo radarsko skeniranje skrivenih prostorija u Tutankamonovoj grobnici bit će izvedeno do kraja travnja, izvijestio je novinare egipatski novoimenovani ministar za starine Halid al Anani.

"Skeniranje prostorije provođeno je oko 11 sati ... no rezultati zasad zbog znanstvene vjerodostojnosti neće biti objavljeni", rekao je u petak u Luxoru.

Podaci su poslani u SAD na analizu a ishod će možda biti poznat unutar tjedan dana.

Radarsko skeniranje izvela je zajednička egipatsko-američka skupina u suradnji s britanskim egiptologom Nicholasom Reevesom.

U svibnju će se održati međunarodni znanstveni seminar na kojemu će članovi skupine predstaviti rezultate istraživanja.

Prošli mjesec skeniranje faraonove grobnice pokazalo je da postoje dvije skrivene prostorije za koje se pretpostavlja se u njima nalazi grob jednog člana Tutankamonove obitelji.

Reeves pretpostavlja da bi jedna skrivena prostorija mogla sadržavati grobnicu kraljice Nefertiti, žene Tutankamonova oca, faraona Ahenatena.

Tutankamonova grobnica, otkrivena 1922. jedinstven je pronalazak među faraonskim grobnicama u Dolini kraljeva zbog vrijednosti koje sadrži.

Za od većine ostalih grobnica, Tutankamonova nije bila sustavno pljačkana u staro doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 08:12