OSLOBAĐANJE TALACA?

Egipat predložio sporazum za okončanje rata u Gazi: Pokrenuta inicijativa u tri faze

Prošlog mjeseca, Katar i Egipat pomogli su u postizanju privremenog primirja koje su dogovorili Izrael i Hamas

Kamioni s humanitarnom pomoći stižu iz Egipta u Izrael

 Alberto Pizzoli/Afp/Profimedia

Egipat je sastavio dogovor u fazama za zaustavljanje borbi između Izraela i Hamasa te oslobađanje talaca koje drži u zarobljeništvu palestinska islamistička skupina, objavila je regionalna televizija u nedjelju.

Inicijativa u tri faze pokrenuta je na razgovorima održanim ranije ovog tjedna u Kairu između egipatskih dužnosnika i Hamasove delegacije, objavio je saudijski medij Asharq News, pozivajući se na izvore bliske razgovorima.

Prva faza navodno uključuje prekid vatre od najmanje dva tjedna tijekom kojeg bi Hamas oslobodio 40 izraelskih talaca - žena i djece, kao i starijih ljudi koji su bolesni. Zauzvrat, Izrael bi pustio 120 Palestinaca iz svojih zatvora uz prekid neprijateljstava i dotok humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Tijekom druge faze predloženi su razgovori unutar palestinskog tabora kako bi se stvorila palestinska tehnokratska vlada koja bi upravljala Gazom i Zapadnom Obalom navodi se u izvještaju.

Treća i posljednja faza navodno predviđa potpuni prekid vatre i "sveobuhvatni" dogovor o oslobađanju svih izraelskih vojnika koje drže Hamas i druge palestinske frakcije, u zamjenu za palestinske zarobljenike u Izraelu.

Tijekom treće faze Izrael bi se povukao iz Pojasa Gaze, a raseljenim stanovnicima Gaze bio bi omogućen povratak u domove u toj palestinskoj enklavi.

O prijedlogu će raspravljati politički ured Hamasa u Kataru, objavila je saudijska televizija.

Ranije ovog tjedna izaslanstvo Hamasa predvođeno čelnikom Ismailom Hanijom posjetilo je Kairo zbog razgovora s egipatskim dužnosnicima, priopćio je Hamas.

Prošlog mjeseca, Katar i Egipat pomogli su u postizanju privremenog primirja koje su dogovorili Izrael i Hamas, a koje je također omogućilo razmjenu talaca za zarobljenike.

Egipat, prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979., posredovao je u prethodnim sukobima između Palestinaca i Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:06