VELIKA POMOĆ

Egipat šalje konvoj opreme i građevinare u Gazu: Kreću u obnovu razrušenog poddručja

Na snimkama vlasti duž granice se vide deseci dizalica, rovokopača i kamiona s egipatskom zastavom
 Mahmud Hams/AFP

Egipat je u petak poslao konvoj građevinske opreme i tehničke ekipe u Gazu radi pripreme terena za obnovu palestinske enklave bombardirane tijekom posljednjeg rata između Izraela i Hamasa, prema priopćenju.

"Prema smjernicama predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, građevinski strojevi i tehničke ekipe su u petak prešle granicu iz Rafaha u Gazu", dodaje se u priopćenju.

Na snimkama vlasti duž granice se vide deseci dizalica, rovokopača i kamiona s egipatskom zastavom. Oni će raditi na "čiščenju ruševina i pripremi terena za obnovu", dodaje se.

Dvadesetog svibnja je Sisi obećao pomoć od 500 milijuna dolara za obnovu Gaze gdje blizu 15 godina živi oko 2 milijuna Palestinaca pod izraelskom blokadom.

Egipatski predsjednik je također ponovo otvorio prolaz Rafah, jedini otvoren u pojasu Gaze koji Izrael ne kontrolira, za slanje humanitarne pomoći kako bi se ranjeni stanovnici Gaze mogli liječiti u Egiptu.

Primirje je uvedeno 21. svibnja, a dogovorio ga je Kairo koji je od 1979. vezan mirovnim sporazumom s Izraelom i on je tradicionalni posrednik između Palestinaca i Izraelaca.

Od 10. do 21. svibnja, 254 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na pojas Gaze, među kojima 66 djece i boraca, prema lokalnim vlastima. U Izraelu je u raketnim napadima iz Gaze poginulo 12 ljudi među kojima jedno dijete i jedan vojnik, prema podacima policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:33