POJAČANI PROMET

Egipat ukida popuste na tranzit ukapljenog prirodnog plina kroz Sueski kanal

Do 1. srpnja popust je za tankere koji prevoze ukapljeni plin iz Meksičkog zaljeva za Aziju trebao iznositi od 30 do 70 posto
 Stringer/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Uprava Sueskog kanala izvijestila je da će od utorka ukinuti popuste tankerima koji prevoze ukapljeni prirodni plin.

Do 1. srpnja popust je za tankere koji prevoze ukapljeni plin iz Meksičkog zaljeva za Aziju trebao iznositi od 30 do 70 posto.

Danas je uprava Sueskog kanala cirkularnim pismom obavijestila prijevoznike da od 15. ožujka ukida sve popuste, što se poklopilo s pojačanim prometom tankera na putu iz Azije u Europu zbog plinske krize koju je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu.

Potražnja za plinom snažno je porasla još prošle godine, potaknuta naglim oporavkom gospodarstva od pandemijske krize, a kriza je u Europi buknula budući da se uzlet aktivnosti podudario s nastojanjima zemalja da smanje ovisnost o ruskom plinu. stanjivši ionako oskudne zalihe.

Brojne europske zemlje potražile su alternativu u ukapljenom plinu, a ruska agresija na Ukrajinu krajem veljače potaknula je EU da i službeno najavi obustavu uvoza ruskog plina do 2030.

Američki i katarski proizvođači preusmjeravaju u međuvremenu pošiljke iz Azije u Europu, privučeni visokim cijenama, a Sueski kanal nalazi se na ključnom prometnom pravcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 16:56