TREBA PRIČEKATI

Egipatski režim i opozicijske skupine postigle su dogovor: Do ožujka zakoni za demokratske reforme

U pregovore režima s opozicijom uključena i skupina zabranjena od 1954. godine U pregovore režima s opozicijom uključena i skupina zabranjena od 1954. godine

KAIRO - Egipatski režim, predvođen potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, održao je u nedjelju s opozicijskim skupinama pregovore, povijesne jer je su u njima prvi put sudjelovala i zabranjena Muslimanska braća.

Kako je javila državna televizija, dogovorena je uspostava odbora za ustavnu reformu, u kojem će biti političari i suci, a koji bi do prvog tjedna u ožujku trebali proučiti i predložiti ustavne amandmane i zakone za uvođenje demokratskih reformi u Egipat. No, lideri opozicije, uključujući i Muslimansku braću, za BBC su izjavili da su skeptični da je vlada u pregovore ušla u dobroj vjeri, te da su stoga tražili niz mjera za izgradnju povjerenja, uključujući ukidanje restrikcija na medije i komunikacije, oslobađanje uhićenih prosvjednika te ukidanje izvanrednog stanja “ovisno o sigurnosnoj situaciji”.

'Treba čekati i vidjeti kako će se dijalog razvijati'

Pregovori dolaze nakon što su vlasti pokušale nizom ustupaka, uključujući prekjučerašnju ostavku upravnog odbora stranke predsjednika Hosnija Mubaraka, udovoljiti prosvjednicima. No, iako nekoliko skupina koje su organizirale prosvjede odbijaju bilo kakav dijalog dok Mubarak ne odstupi, u nedjelju su se na pregovorima pojavili mladi pristaše Mohameda ElBaradeija, predstavnici stranaka Wafd i Tagammu te Muslimanska braća, najveća opozicijska skupina, koja je još dan ranije tvrdila da neće sudjelovati u pregovorima, niti se natjecati na predsjedničkim izborima, je tako želi Mubaraku oduzeti argument da Egiptu u slučaju njegova odlaska prijeti uspostava islamističkog režima. No, jučer je ta skupina, zabranjena u Egiptu od 1954., priopćila da je pristala na pregovore kako bi se riješila politička kriza u zemlji.

- Pozvani smo. Ići ćemo. Ali uvjetujemo svoje sudjelovanje time da i mladi imaju svoje predstavnike. Ako se zahtjevi mladih ne ispune, mi ćemo ponovno razmisliti o svojoj poziciji - rekao je visoki dužnosnik Braće Essam el-Erian za AFP.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako podržava sudjelovanje Muslimanske braće na pregovorima, ali da treba “čekati i vidjeti” kako će se taj dijalog razvijati. Mnogi na Zapadu boje se da bi Muslimanska braća mogla zemlju pretvoriti u novi islamistički režim, iako oni tvrde da žele demokraciju.

Koju opciju zastupaju Sjedinjene Države?

U subotu navečer pojavila se konfuzija oko toga koju opciju zastupaju Sjedinjene Države, nakon što je američki specijalni izaslanik Frank Wisner, kojeg je predsjednik Barack Obama navodno poslao u Egipat kako bi nagovorio Mubaraka da objavi svoju ostavku, izjavio da Mubarak “mora ostati” kako bi nadgledao tranziciju, te dodao da je njegovo “vodstvo ključno”. Clinton je potom bila prisiljena pojasniti da Wisner nije govorio u ime administracije, koja i dalje smatra da Mubarak sada u najmanju ruku mora stati sa strane, a svome potpredsjedniku Sulejmanu prepustiti organiziranje pregovora s opozicijom, uključujući Muslimansku braću, o ustavnim promjenama i slobodnim izborima.

Kako se zasad čini da se sve odvija upravo tako, agencije tumače priopćenje Muslimanske braće da sudjelovanjem u pregovorima žele osigurati i prestanak “stranog ili regionalnog uplitanja”, kao njihov pokušaj da se distanciraju od Irana, gdje je vrhovni vođa Ali Hamnei pozvao na uspostavu islamističkog režima u Egiptu. No, egipatski ministar vanjskih poslova poručio mu je da, otprilike, gleda svoje poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:39