KAOS U METROPOLI

Egzodus iz Kijeva, svi žele na zapad: Izlazi iz grada zakrčeni, Kličko uveo policijski sat

Javni prijevoz neće raditi tijekom policijskog sata, ali stanice metroa će danonoćno biti dostupne kao skloništa
 Genya Savilov/Afp; Screenshot

U 18 sati po lokalnom vremenu ceste su bile zakrčene ogromnim kolonama automobila koji su pokušavali pobjeći iz Kijeva i krenuti na zapad, piše za Guardian Luke Harding iz glavnog grada Ukrajine.

Glavna cesta za izlaz iz grada bila je zakrčena vozilima uključujući autobuse i taksije. Kolona je veći dio vremena bila nepomična. Vozači su stajali pored svojih vozila strpljivo čekajući da se put oslobodi.

Na glavnom željezničkom kolodvoru u Kijevu, Kijev-Pasažirski, stotine putnika htjele su otići. Stvarali su se dugi redovi za karte i informacije. Nekoliko vlakova je bilo otkazano - te su linije na tabli odlazaka označene crvenim - ali drugi su funkcionirali normalno. Mnogi su vukli tešku prtljagu, no do karata nisu uspjeli doći.

image

Kijev

Daniel Leal/AFP

Grupa pakistanskih studenata s Međunarodnog europskog sveučilišta u Kijevu rekla je da su pronašli taksi koji će ih odvesti do Lavova za 500 dolara. Jedan je rekao:

‘Ovdje smo zbog studija. Možda ostanemo na zapadu, možda se vratimo. Ne možemo ići u Poljsku jer nemamo vize.‘

Među onima koji su pokušali otići bilo je nekoliko obitelji, uključujući grupu s bebom u kolicima i par s jazavčarom.

Činilo se nemogućim da se 2022. godine dogodi ovakav golemi ljudski egzodus i sve izgleda kao povratak u mračno europsko prošlo stoljeće, a sve uzrokovano paranoičnim ponašanjem jednog čovjeka.

image

Kijev

Sergei Supinsky/AFP

Gradonačelnik Kijeva naredio je policijski sat u glavnom gradu Ukrajine od 22 do 7 ujutro, navodi se u priopćenju objavljenom na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Javni prijevoz neće raditi tijekom policijskog sata, piše gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, ali stanice metroa će danonoćno biti dostupne kao skloništa.

Kličko piše: ‘Molimo sve stanovnike Kijeva da se vrate kući na vrijeme. Ako se trebate kretati gradom tijekom policijskog sata, posebice ako ste zaposlenici ključnih infrastrukturnih tvrtki, morate sa sobom imati identifikacijske dokumente.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:53