PUCAJU LINIJE?

Egzodus s Krima nakon noćnog udara na most, Ukrajinci sada napreduju prema ključnoj luci

Napad je ‘odrađen‘ u sklopu protuofenzive ukrajinske vojske koja je počela prije oko mjesec dana, a zasad se ne odvija prema planu

Oštećeni Kerčki most koji Rusiju spaja s okupiranim poluotokom Krimom

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

U ranim jutarnjim satima 17. srpnja, prvo u 3.04, a potom u 3.20, dvije bespilotne letjelice na daljinsko upravljanje pogodile su cestovni dio Krimskog mosta. Tijekom napada poginuo je bračni par iz ruske Belgorodske oblasti, a njihova je kći ranjena, ali je izvan životne opasnosti, dok je promet i automobilima i željeznicom bio obustavljen satima. Tek je u ranim prijepodnevnim satima vlak s okupiranog Krima na relaciji Simferopolj - Moskva nakon petosatnog zastoja krenuo na odredište, ali navodno bez dobrog dijela putnika koji su ipak odlučili odustati od putovanja.

Diverziju su zajednički izveli, kako javlja kijevska Ukrajinska pravda, ukrajinska obavještajna služba SBU i vojno-pomorske snage, a to javlja i ruska režimska agencija Ria novosti. No, dok ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore iz SBU, govore o njihovoj umiješanosti, glasnogovornica operativne grupe Jug ukrajinske vojske, Natalija Gumenjuk, ne isključuje da se možda radi o "provokaciji samih Rusa". Zanimljivo je da kolaboracionističke ruske vlasti napad na most nazivaju "izvanrednim događajem", kako kaže predsjednik proruskih vlasti Sergej Aksjonov. No, nedugo nakon napada dronovima na Telegram kanalu SBU pojavili su se ironični stihovi o mostu koji je otišao "spavati", uz opasku: - Muzika - narod, Tekst - SBU. S obzirom na to da se ista objava pojavila nakon prvog velikog napada na Krimski most 8. listopada, kada su eksplodirali kamioni napunjeni eksplozivom, očito se radi o napadu ukrajinske strane na važan strateški objekt.

Konačno, i šef SBU Vasilj Maljuk je već prije izjavio da je Krimski most "legitimna meta" jer preko njega Rusi šalju vojsku i naoružanje na okupirani Krim koji je jedan od prioriteta nedavno pokrenute kontraofenzive. Maljuk je rekao da će "detalje o akcijama ispričati nakon rata". Kako javljaju ruski mediji, tamošnji Nacionalni antiteroristički komitet (NAK) objavio je da se radi o "terorističkom napadu", pa je i ruski Istražni komitet (Sledstvennij komitet) podigao kaznenu prijavu prema članku KZ-a - terorizam. Glasnogovornica ruskog ministra vanjskih poslova Marija Zaharova na svom je Telegram kanalu napala SAD i Veliku Britaniju "kao suučesnike u napadu na Krimski most" te da "podržavaju teroristički kijevski režim" koji "ima sve odlike međunarodne kriminalne organizacije". Agencija TASS javlja kako su "izvješće o stanju na Krimskom mostu" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu podnijeli šef FSB-a Bortnikov i potpredsjednik vlade Husnulin.

Napad na Krimski most "odrađen" je u sklopu protuofenzive ukrajinske vojske koja je počela prije oko mjesec dana, a zasad se ne odvija prema planu te se očekuje da bi uskoro - tijekom srpnja - kad se "ispipa" najslabija obrambena točka Rusa, mogla početi "prava kontraofenziva". Bez obzira na sve, ukrajinska je vojska oslobodila oko 210 četvornih kilometara teritorija, a samo prošli tjedan oko 18 četvornih kilometara, kako je objavila zamjenica ukrajinskog ministra obrane Ana Maljar. Najveći je napredak ukrajinska vojska postigla na pravcu Bahmuta, koji bi uskoro mogli vratiti, te na najvažnijem odsječku fronta - tzv. azovskom pravcu prema luci Berdjansk. Time bi Ukrajinci ponovno izbili na Azovsko more i omogućili povratak grada heroja Mariupolja.

Osim toga, time bi se presjekao kopneni spoj koji trenutačno Rusi imaju s Krimom te bi im se dodatno otežala opskrba vodom, s kojom poluotok ionako ima problema. A ako se ne povuku, deseci tisuća ruskih vojnika našli bi se u tom slučaju u okruženju na području Hersonske oblasti i crnomorske obale koju sada kontroliraju. Rusi su se dobro ukopali na tom dijelu bojišta te se očekuju iscrpljujuće borbe. Pretpostavlja se da bi Rusi, ako bi stvarno došlo do mogućeg oslobađanja Berdjanska i presijecanja ruskih linija, mogli iz Bjelorusije pokrenuti novi napad na Kijev kako bi se rasteretilo to bojište. Trenutačno ruska vojska najviše napada na području Marinke, Avdivke, Limana i Kupjanska, što bi im omogućilo da uspore napade na južnom bojištu.

Ovaj napad nema samo vojno-propagandni značaj, nego izravno utječe na gospodarstvo Krima. Poluotok je bio najpoznatija turistička crnomorska destinacija, a ove godine, po ovim ljetnim žegama, plaže i hoteli uglavnom zjape prazni, iako je Rusija od 2014., kada je anektirala Krim, uložila dosta sredstava u razvoj turizma kojemu sagrađeni most i pomaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:13