‘OTJERAO‘ IH PUTIN

Egzodus stranih medijskih kuća iz Moskve, direktor BBC-a: ‘Druge opcije više - nema‘

Privremeno s radom prestaju i španjolska agencija EFE i novine El Pais, a ranije su iste odluke objavili i talijanski RAI, njemački ZDF...

Ilustracija, uhićenja u Moskvi zbog novog zakona

 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia

Sve je više velikih medijskih kuća koje povlače svoje novinare iz Rusije. Razlog tomu je novi zakon koji je u Rusiji stupio na snagu u petak, a koji predviđa visoke novčane ili dugogodišnje kazne zatvora zbog širenja informacija koje Moskva smatra lažnim kad je riječ o sukobu o Ukrajini. Britanski BBC još je prije dva dana najavio da povlači novinare.

- Čini nam se da ovaj zakon kriminalizira proces neovisnog novinarstva. To nam ne ostavlja drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja dok procjenjujemo potpune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja...Sigurnost našeg osoblja je najvažnija i nismo ih spremni izložiti riziku kaznenog progona samo zato što rade svoj posao - kazao je, kako su prenijeli mediji, glavni direktor BBC-a Tim Davie.

Iz istog razloga novinare je povukla i španjolska javna televizija i radio TVE. Naveli su kako privremeno neće izvještavati iz Rusije jer je ondje uveden zakon zbog koje se može ići u zatvor na 15 godina. Privremeno s radom prestaju i španjolska novinska agencija EFE i novine El Pais, a ranije su iste odluke objavili i talijanski RAI, njemačke tv kuće ZDF i ARD, kanadski CBC, američki kanali CNN i CBS News, te agencija Bloomberg.

I dio ruskih medija je bio prisiljen prestati s radom. Tako je jedan od posljednjih neovisnih medija u Rusiji, Mediazona, koji su osnovale članice ruskog feminističkog benda Pussy Riot, kako prenosi Hina, objavio je da su ga vlasti blokirale zbog izvještavanja o invaziji na Ukrajinu.

Ruski list Novaja Gazeta, piše Hina, čiji je urednik Dmitrij Muratov, jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u petak je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sav sadržaj o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, dok je popularna radio postaja Eho Moskva raspuštena. Tako je odlučila uprava nakon što su se, kako su naveli, našli pod pritiskom zbog načina izvještavanja o ratu u Ukrajini. Rusija kontrolira i društvene mreže, pa je tako ograničen ili blokiran pristup Twitteru i Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:19