POKAZALA STUDIJA

Eho komore pomažu u širenju dezinformacija o navodnim opasnostima cjepiva na Facebooku

Postoji jasno preklapanje između korisnika povezanih s teorijama zavjere QAnon i zajednica koje izražavaju skepticizam prema cijepljenju
 Jaap Arriens/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Nova interna istraga Facebooka pokazuje da je vrlo mali broj korisnika odgovoran za većinu sadržaja o navodnim opasnostima cjepiva.

Washington Post dobio je uvid u dokumente u kojima piše da se radi o "masovnom istraživanju" kojim se želi shvatiti širenje ideja o navodnim opasnostima cijepljenja, odbijanju cijepljenja ili izražavanja skepse u cijepljenje.

Istraživači su prvo podijelili korisnike, grupe i stranice na Facebooku na 638 "populacijskih segmenata". Proučavali su koliko su sumnjičavi, odnosno koliko se kolebaju oko cijepljenja.

Treba napomenuti da nisu isključivo tražili dezinformacije, nego su proučavali, primjerice, ako je netko napisao: "Brinem se zbog cjepiva jer je novo" ili "Ne znam je li cjepivo sigurno". U istraživanje su ulazili i komentari korisnika koji su spomenuli da su nakon primanja doze imali teže simptome nego što su očekivali. Svaki od tih komentara može se koristiti za bolje razumijevanje cjepiva, ali i za povećanje sumnje u cijepljenje, pogotovo kod onih koji se jedino ili u najvećem dijelu informiraju isključivo putem društvenih mreža.

Svaki od segmenata mogao bi sadržavati do tri milijuna ljudi, što znači da je studija ispitivala aktivnost više od milijarde ljudi na društvenoj mreži. To je manje od polovice Facebookovih mjesečnih aktivnih korisnika.

Podaci su pokazali da je samo 10 od 638 populacijskih segmenata odgovorno za 50% ukupnog sadržaja povezanih s oklijevanjem. U segmentu u kojem postoji najveća sklonost neodlučnosti prema cijepljenju, samo 111 korisnika odgovorno je za polovicu svih sadržaja.

Studija je pokazala ono što mnogi stručnjaci već godinama ističu - eho komore pomažu u širenju dezinformacija na platformi. Iako se sadržaj koji je stvorio efekt eho komore u ovom slučaju ne kosi s Facebookovim pravilima, ipak može brzo metastazirati među skupinama podložnih korisnika.

Naime, Facebookovi istraživači otkrili su da postoji jasno preklapanje između korisnika povezanih s teorijama zavjere QAnon i korisničkih zajednica koje su izražavale skepticizam prema cijepljenju.

Facebookovo istraživanje dio je projekta kojim ova platforma želi pomoći javnozdravstvenim kampanjama tijekom pandemije, poručila je glasnogovornica Dani Lever.

"Redovito istražujemo stvari poput glasanja, pristranosti, govora mržnje, golotinje i covida, kako bismo razumjeli nove trendove i kako bismo mogli graditi, usavršavati i mjeriti naše proizvode", rekla je Lever.

Facebook se u proteklih godinu dana udružio s više od 60 svjetskih zdravstvenih stručnjaka kako bi pružio točne informacije o bolesti covid-19 i cjepivima. U prosincu prošle godine, Facebook je najavio da će zabraniti sve dezinformacije o cjepivima, suspendirati korisnike koji krše pravila i doživotno ih suspendirati ako nastave kršiti politike platforme.

Prije nekoliko dana, objavljena je studija koja se naslanja na Facebookovo istraživanje. Election Integrity Project otkrio je kako je samo nekolicina desničarskih "super-širitelja" na Facebooku, Twitteru, Instagramu, YouTubeu i TikToku odgovorna za većinu dezinformacija uoči napada na zgradu Kongresa 6. siječnja.

Jedna od grupa koje se povezuju s napadom na Kapitol je QAnon, a ove dvije studije pokazuju da njezini sljedbenici znaju koristiti algoritme društvenih mreža kako bi došli do šire publike.

"QAnon je sad prijetnja javnom zdravstvu", rekla je antropologinja koja proučava bijele supremaciste, Sophie Bjork-James.

“U protekloj godini, QAnon se širio unutar online zajednice protiv cijepljenja, a samim time i unutar alternativne zdravstvene zajednice. Facebook studija pokazuje kako ćemo se vjerojatno još neko vrijeme boriti s posljedicama svega ovoga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:33