POTREBNE SU DODATNE RASPRAVE

EK kaže da je najnoviji prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije
 Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je izdvojio niz problematičnih točaka u posljednjem britanskom prijedlogu za izlazak iz Europske unije, poručivši kako su potrebne dodatne rasprave.

"Prihvaćanje takvog prijedloga ne bi zadovoljio sve ciljeve backstopa: sprječavanje povratka tvrde granice, očuvanje suradnje između sjevera i juga i gospodarstva na otoku, kao i zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a i položaju Irske unutar njega", priopćila je Europska komisija nakon Junckerovog telefonskog razgovora s irskim premijerom Leom Varadkarom..

Irski premijer je razgovarao i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku.

"Premijer je predsjednicima ponovio Irsku predanost zaštiti jedinstvenog tržišta i carinske unije, kao i očuvanju sporazuma na Veliki petak i izbjegavanju povratka tvrde granice", objavio je njegov glasnogovornik.

Varadkar je rekao i kako pozdravlja nove prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona za Brexit, kao temelje za dodatne razgovore, no da i dalje ostaju ključni problemi, posebice po pitanju carina i suglasnosti i demokracije u Sjevernoj Irskoj koja je u okviru Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 13:53