UVODE STANDARDE

EK osniva etičko tijelo: ‘Za sve političare EU uvodimo antikorupcijske mehanizme, ovo je 7 ključnih‘

Novo tijelo neće se baviti pojedinačnim istragama niti se upletati u istrage već dobro uspostavljenih tijela, objasnili su iz Komisije

Ursula von der Leyen

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europska komisija donijela je prijedlog o osnivanju međuinstitucijskog tijela za etička pitanja, koje bi obuhvaćalo članove institucija EU, dakle Europski parlament, Europsko vijeće, Europsku središnju banku i druge. U Komisiji ističu da će uspostavom tijela za etička pitanja prvi put postojati jasni standardi, odnosno antikorupcijski mehanizmi koji će vrijediti za sve političare EU.

U službenoj objavi Europske komisije najavljuje se uvođenje standarda na sedam osnovnih područja. Na prvom se mjestu ističe uvođenje standarda pri primanju darova, ugostiteljskih usluga i putovanja od trećih strana. Standardi će se, kaže EK, primjenjivati i na prihvaćanje nagrada, odlikovanja, priznanja ili počasti.

Na drugom se mjestu navode mjere uvjetovanosti i mjere transparentnosti. Propisivanje preduvjeta i transparentnosti osobito se uvodi za sastanke s predstavnicima interesnih skupina.

- Zahvaljujući registru transparentnosti Komisija, Europski parlament i Vijeće već imaju zajedničke standarde za sastanke s predstavnicima interesnih skupina i njihovu objavu. Ti će se standardi proširiti tako da uključuju, primjerice, pristup prostorima institucija - kaže se u planu EK.

Na trećem mjestu su etički standardi koji se odnose na kamate i imovinu koje treba prijaviti, pri čemu će se utvrditi kategorije i procedure za provjeru tih prijava. Ovo znači da će se za europske političare uvesti imovinske kartice kakve su u Hrvatskoj već odavno standard.

Četvrto se odnosi na popratne ili vanjske aktivnosti, kako bi se osiguralo da dostupnost i neovisnost članova nije ugrožena.

Peta grupa tiče se aktivnosti bivših članova nakon isteka mandata. Tu se trebaju utvrditi uvjeti i zahtjevi u odnosu na transparentnost, što znači da u određenom razdoblju nakon prestanka dužnosti aktivnosti moraju biti javne, odnosno poslovi kojima se bavi bivši europski dužnosnik.

Šesti standard odnosi se na "provedbu zajedničkog okvira, uključujući praćenje usklađenosti i daljnje postupanje u slučajevima kršenja pravila unutar neke od institucija, također u pogledu mogućih slučajeva uznemiravanja i sankcija".

Na posljednjem, sedmom mjestu objavljivanje je informacija, što znači da će svaka institucija morati objaviti kako primjenjuje te standarde.

Novo tijelo čije osnivanje predlaže Europska komisija imalo bi tri zadatka, a to su utvrđivanje minimalnih etičkih odnosno antikorupcijskih standarda koji bi vrijedili za sva tijela i sve dužnosnike, potom razmjena mišljenja između institucija o njihovim internim pravilima i treće je promicanje zajedničke kulture etike svih tijela.

- Novo tijelo za etička pitanja neće se baviti pojedinačnim istragama, neće se upletati u istrage postojećih dobro uspostavljenih tijela niti ih na bilo koji način ograničavati. Prema ugovorima, to je odgovornost Ureda europskog javnog tužitelja ("European Public Prosecutor‘s Office", EPPO) te nacionalnih policijskih i pravosudnih tijela, za kaznena djela koja utječu na financijske interese Unije. Za nepravilnosti i povrede profesionalnih dužnosti odgovoran je Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), za slučajeve nepravilnosti u postupanju odgovoran je Europski ombudsman, a kad je u pitanju kršenje pravila jedne institucije, odgovornost leži na toj instituciji - objavila je Komisija stavljajući svima do znanja da se neće baviti konkretnim slučajevima korupcije, nego da je tek riječ o uvođenju etičkih standarda koji su prema predloženome i dalje znatno ispod načela i antikorupcijskih tijela koja postoje u pojedinim zemljama članicama EU, pa i u Hrvatskoj.

Postavit će se standardi za sve i bit će jasno što se može, a što ne može

- Institucionalno su mehanizmi postojali, ali nije bilo njihove prave implementacije. Događale su se stvari koje nisu smjele, što je oduzelo vjerodostojnost EU. Svi koji snose političku odgovornost morat će ubuduće prijavljivati svoje kontakte i bit će limitirani u mogućnosti da rade neke stvari bez javnog nadzora - kaže SDP-ove europarlamentarac Tonino Picula.
Vjeruje da će se nakon afere Qatargate stvari mijenjati.

- To je veliki skandal koji traje. Na belgijskom je pravosuđu utvrditi krivnju, ali će se povodom ovog slučaja postaviti standardi za sve političare i bit će jasno što se može, a što ne - kaže Picula.

Kako je najviše afera iz Kluba socijalista i demokrata, Picula kaže da su zato striktniji.
- Naš pristup u predlaganju mjera je puno oštriji - kaže i dodaje kako traže da dvije godine od prestanka mandata europski dužnosnik ne smije obavljati poslove povezane s njegovim prethodnim političkim aktivnostima.
HDZ-ova zastupnica Željana Zovko ističe da se Socijalisti još nisu ispričali zbog Qatargatea i kriminalne mreže stvorene oko njihove zastupnice i bivše potpredsjednice EP Eve Kaili, a zbog čega policija još obilazi urede socijalista u EP-u.
- Neka se prvo to raščisti, utvrdi kako dužnosnici u EK mogu bez nadzora činiti neke stvari pa biti naprasno smijenjeni - kaže Zovko po kojoj se problemi neće riješiti gomilanjem administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:32