DOBAR POSAO

EK postigla dogovor s AstraZenecom: Rezervirano 400 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

Glasnogovornica EK je rekla da će narudžba ovisiti o testovima koji će pokazati efikasnost cjepiva i potencijalne nuspojave
AstraZeneca
 Tim Ireland/Xinhua News/Profimedia

Europska komisija nastavlja napore za osiguranje dovoljnog broja cjepiva za sve građane EU čim ona budu dostupna i sigurna. U tom pravcu danas je u Bruxellesu Komisija objavila da je postigla sporazum o nabavi 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa s kompanijom AstraZeneca. Sporazum omogućuje narudžbu i dodatnih 100 milijuna doza od iste kompanije.

Glasnogovornica Europske komisije je rekla da će narudžba ovisiti o testovima koji će pokazati efikasnost cjepiva i potencijalne nuspojave. Ono će biti dostupno državama s nižim i srednjim prihodima, ali i svim državama članicama. Neke države članice su samostalno odlučile s istom kompanijom sklopiti dogovore o stotinama milijuna doza.

Predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen je ovaj dogovor nazvala dokazom da intenzivni pregovori koje vodi Europska komisija daju rezultate.

- Današnji sporazum je prvi kamen temeljac u provedbi strategije Europske komisije o cjepivu. Ova strategija će omogućiti da ubuduće osiguramo cjepiva za Europljane, ali i za sve naše partnere u svijetu - rekla je Van der Leyen.

Dan ranije Komisije je završila i "eksplanatorne pregovore" s američkom kompanijom Johnson&Johnson, koja je napredovala u izradi cjepiva protiv Covida-19. Pema tom dogovoru, EU će od te kompanije potencijalno naručiti 200 milijuna doza cjepiva.

Nabava cjepiva od strane Europske komisije bit će financirana iz posebnih instrumenata za hitno djelovanje EU. U EU naglašavaju da bez obzira na hitnost nabavke cjepiva, njihova kvaliteta, sigurnost i efikasnost su ključni kriteriji pri odabiru.

Ovaj dogovor obuhvaća svih 27 država članica i Komisija je pregovarala uime svih država članica.

Europska komisija nije jasno rekla je li ovo poseban dogovor, ili on zamjenjuje bilateralne sporazume koje su paralelno postigle pojedine države članice. U EU nisu htjeli odgovoriti niti na pitanja o cijeni po kojoj će ta cjepiva biti nabavljena.

Kako se broj zaraženih osoba u EU sve brže povećava, a strah da će najesen situacija biti još gora, tako se sve veći broj država nada bržem pronalasku cjepiva kojim će se stati na kraj pandemiji. Nekoliko kompanija je najavilo da će "vrlo brzo" imati cjepivo, no potrebne dozvole niti na razini EU niti u državama članicama nije moguće izdati prije nego se dokaže njegova djelotvornost i sigurnost.

Bez obzira na to već je na djelu utrka u nabavi cjepiva. Kako ne bi došlo do utrke i među članicama Europske unije, i zbog činjenice da se pandemija ne može zaustaviti u samo pojedinim članicama ako se ona širi i dalje u drugima, Europska komisija želi osigurati dovoljnu količinu cjepiva za sve građane EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37