ISPORUKA DO 2023.

EK potpisala treći ugovor s Pfizerom i BioNTechom o rezervaciji 1,8 milijardi doza cjepiva

Ugovorom je utvrđeno da se proizvodnja cjepiva odvija u EU-u i da se njegovi ključni sastojci moraju nabaviti u Uniji.
Ilustracija
 Michele Spatari/AFP

Europska komisija je u četvrtak potpisala treći ugovor s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech, s kojim u ime država članica rezervira 1,8 milijardi doza cjepiva koje trebaju biti isporučene od kraja ove godine do 2023.

Ovim ugovorom će se omogućiti kupnja 900 milijuna doza postojećeg cjepiva i cjepiva prilagođenog varijantama virusa, uz mogućnost kupnje dodatnih 900 milijuna doza.

“Potpisali smo novi ugovor te je on sada na snazi, što je dobra vijest za europske građane koje nastojimo dugoročno zaštititi od virusa i njegovih varijanti. Zajamčena je proizvodnja i isporuka do 1,8 milijardi doza EU-u. Potencijalni ugovori s drugim proizvođačima temeljit će se na istom modelu, u korist sviju”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ugovorom je utvrđeno da se proizvodnja cjepiva odvija u EU-u i da se njegovi ključni sastojci moraju nabaviti u Uniji.

Komisija navodi da je “dobra suradnja s poduzećima u okviru postojećih ugovora i mehanizama jamstvo za pravodobne isporuke”.

Novim ugovorom ojačat će se kapacitet EU-a za proizvodnju cjepiva, čime će se omogućiti da se zadovolje potrebe na drugim svjetskim tržištima.

“Trebamo osigurati pristup prilagođenim cjepivima kojima ćemo se zaštititi od novih varijanti i omogućiti docjepljivanje radi produljenja imunosti te zaštititi mlađe stanovništvo. Prvenstveno smo usredotočeni na tehnologije koje su se pokazale uspješnima, kao što su cjepiva mRNA, ali otvoreni smo i drugim mogućnostima”, izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51