BORBA ZA GOSPODARSTVO

EK poziva države da otvore granice za sezonske i ključne radnike

 Damir Glibušić / HANZA MEDIA

Članice EU trebale bi omogućiti dolazak stotina tisuća sezonskih radnika koji rade u poljoprivredi, usprkos nacionalnim mjerama za borbu protiv koronavirusa, poručila je u ponedjeljak Europska komisija.

Države diljem Europske unije vratile su granične kontrole i zabranile ulaske na svoje teritorije kako bi zaustavile širenje koronavirusa, no to će imati štetne posljedice na prehrambenu i medicinsku proizvodnju, kao i za prekogranične radnike.

Komisija je naglasila pitanje sezonskih radnika, posebice onih na farmama, koje se treba također proglasiti ključnima kako bi mogli prelaziti granice.

Ključnima se smatraju oni radnici koji rade u područjima poput zdravstva, policije i prometa, smatra EK. Primjer je Luksemburg u kojem većina zaposlenika bolnica živi u Belgiji ili Francuskoj.

Francuska i Njemačka godišnje zajedno imaju oko 500 tisuća sezonskih radnika, a sada razmatraju kako osigurati uspješnu berbu voća i povrća u novim okolnostima.

Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume prošli je tjedan pozvao na pomoć onih koji su zbog koronavirusa otpušteni sa svojih prošlih radnih mjesta.

No, vodeća europska udruženja farmera izrazila su sumnju da će takvi radnici biti voljni nadoknaditi novonastali nedostatak radne snage.

Komisija je u ponedjeljak poručila kako države trebaju uspostaviti jednostavne i brze procedure koje će osigurati lagan prijelaz granice za radnike koji prođu zdravstvenu provjeru.

Oko 1,5 milijuna ljudi u EU živi u jednoj, a radi u drugoj državi.

Europska komisija je prošli tjedan također pozvala članice da razdoblje prelaska robe preko granice ograniče na 15 minuta.

U ponedjeljak stižu izvještaji kako se to uspješno provodi, no neki prijelazi, poput onih na mađarskim granicama, imaju gužve dugačke i do 4 kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:45