BREXIT

EK predlaže suspenziju prava Velike Britanije tijekom prijelaznog razdoblja: Do kraja 2020. London ne bi sudjelovao u donošenju odluka

 REUTERS

Europska komisija je u srijedu objavila nacrt privremenih mjera koje bi se trebale naći u sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a za prijelazno razdoblje, a koje, između ostaloga, uključuju posebni mehanizam kojim bi se Britaniji ograničio pristup jedinstvenom tržištu ne bude li poštovala pravila dogovorena za prijelazno razdoblje.

Britanska vlada je zatražila da se u sporazumu o izlasku iz EU-a predvidi prijelazno razdoblje tijekom kojega bi zemlja imala pristup jedinstvenom tržištu i bila dio carinske unije. To prijelazno razdoblje joj je potrebno kako bi se gospodarstvo pripremilo na nove okolnosti po izlasku iz EU-a.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU krajem ožujka 2019. godine, a prijelazno razdoblje vrijedilo bi do kraja 2020. U tom prijelaznom razdoblju London ne bi sudjelovao u radu europskih institucija ni u donošenju odluka, a morao bi poštovati sva pravila predviđena europskim zakonodavstvom, uključujući i nadležnost Suda EU-a. Zauzvrat bi u tom razdoblju imala pristup jedinstvenom tržištu.

U nacrtu mjera za prijelazno razdoblje, koje Komisija predlaže vladama 27 zemalja članica, predviđa se mogućnost sankcija, "posebnog mehanizma koji EU-u omogućava da suspendira određene povlastice koje proistječu iz sudjelovanja Velike Britanije u jedinstvenom tržištu".

Prema tom prijedlogu, Unija bi mogla ograničiti Velikoj Britaniji pristup jedinstvenom tržištu u slučaju da ne poštuje pravila i to pod pretpostavkom da nema dovoljno vremena da se spor riješi pred Sudom EU-a. To znači da bi joj EU mogla uvesti carine za vrijeme prijelaznog razdoblja.

"Sporazum o izlasku mora uključivati mehanizam koji će Uniji omogućiti da izvuče određene koristi koje Velika Britanija ima od sudjelovanja na jedinstvenom europskom tržištu ako Sud EU-a ne bi imao dovoljno vremena za rješavanje spora", kaže se u prijedlogu mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:15