LOŠI STANDARDI

EK upozorava: Čak 97 posto ovih proizvoda za bebe ne ispunjava sigurnosne standarde

Novo izvješće Europske komisije nije nimalo pohvalno po pitanju sigurnosne zaštite potrošača u šest kategorija

Koordinirane aktivnosti za sigurnost proizvoda EK

 Foto: CASP

Objavljeno je izvješće krovne europske organizacije, Europske komisije, koje objedinjuje koordinirane aktivnosti po pitanju sigurnosti proizvoda u Europskoj uniji.

Program Koordiniranih aktivnosti za sigurnost proizvoda (CASP), koji u sklopu Europske komisije svake godine okuplja tijela koja se bave ispitivanje sigurnosti proizvoda, objedinio je ispitivanje na 507 uzoraka u šest kategorija: dječje igračke, kućnu opremu za igru na otvorenom, gnijezda i kolijevke za bebe te vreće za spavanje, kablove, male kuhinjske uređaje za grijanje te dječje autosjedalice.

Nacionalna tijela zadužena za nadzor tržišta (TNT) spomenutih tržišta zemalja EU surađuju kako bi se zaštitila pojedinačna prava potrošača te kako bi proizvodi bili normirani prema standardima i normama Europske unije. Ovim ispitivanjima želi se postići međuzemaljska suradnja te veće razine koordinacije TNT-a kako bi se, kroz razmjene ideja i primjera dobre, ali i loše prakse, zajedno osigurali sigurnosni standardi koje propisuje Europska komisija, odnosno, nadležna tijela Europske komisije.

Spomenuta se ispitivanja vrše u strogo odabranim i certificiranim laboratorijima EU i to po pitanju širokog raspona proizvoda koje na godišnjoj bazi biraju tijela TNT-a iz svih 27 zemalja članica Europske unije, uz dodatak Lihtenštajna, Islanda i Norveške.

Ispitivanja su utvrdila kako se čak 70 posto testiranih uzoraka u ranije spomenutim kategorijama ne ispunjavaju propisane sigurnosne standarde, a od čega se daleko najveći broj uzoraka odnosi na gnijezda i kolijevke za bebe te vreće za spavanje - njih 97 posto ne ispunjava potrebne zahtjeve. Osim toga, čak 80 posto testiranih uzoraka iz kategorije opreme za igru na otvorenom ne ispunjava spomenute sigurnosne propise. Nešto ipak sigurnije su dječje sjedalice koja su u omjeru od 57 posto ispunile pretpostavljene standarde, dok su se najsigurnijima, s postotkom od 77 posto, pokazali kabeli.

Jedan od fokusa istraživanja bila je e-trgovina, odnosno, online prodaja potrošačkih proizvoda koja je posebno buknula usred pojave koronavirusa i lockdowna, a koja je bila proučavana posredstvom potprojekta CASP online 2020. Posebna pozornost pridana je prodaji nakita online putem, a što u 37 posto slučajeva rezultira kupovinom nakita koji može sadržavati opasne metale. Testirani uzorak iznosio je 179 komada nakita.

Kao konkluzija reportaža, iznesen je niz preporuka na što po pitanju spomenutih kategorija treba posebno obratiti pažnju te na koji način minimalizirati rizične sigurnosne situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:56