BLOKADA

Ekološki prosvjednici se u Berlinu zalijepili za prometnu gradsku autocestu

Lokalni mediji javljaju kako su bijesni vozači izlazili iz automobila i sami pokušali nasilno ukloniti prosvjednike s kolnika
 Tobias Schwarz/AFP

Prosvjednici su u ponedjeljak u Berlinu, iznova blokirajući prometnice, prosvjedovali protiv bacanja hrane i za ekološkiju poljoprivredu.

Prosvjednici su se ponovno, kao i proteklog vikenda, sami zalijepili za kolnik zapadnog dijela prometne gradske autoceste A100 što je prouzročilo duge kolone na inače vrlo prometnom dijelu ove autoceste.

Lokalni mediji javljaju kako su bijesni vozači izlazili iz automobila i sami pokušali nasilno ukloniti prosvjednike s kolnika.

Aktivisti su pod sloganom "Spasimo hranu" prosvjedovali protiv bacanja hrane te tražili okretanje prema "ekološki održivoj" poljoprivredi koja neće proizvoditi toliko stakleničkih plinova.

Ovi prosvjedi traju već nekoliko tjedana u Berlinu, Hamburgu i Muenchenu.

Organizatori prosvjeda su policiju optužili da je tijekom proteklih prosvjeda demonstrante koji su se prilijepili za autocestu skalpelom odvajala od prometnice.

"Postoje i drugi načini da se prosvjednici odvoje od asfalta koji nisu tako opasni", rekla je jedna od glasnogovornica inicijative "Posljednja generacija" koja stoji iza ove serije protesta.

Inicijativa između ostalog traži da se maloprodaja zakonski obveže za to da se hrana kojoj je istekao rok trajanja a koja je još uvijek podobna za ljudsku prehranu, donira socijalnim udrugama i podijeli siromašnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:42