Uništenje Amazone

Ekolozi zatražili da se brazilskom predsjedniku Bolsonaru sudi u Haagu za ekocid

Otkako je Bolsonaro došao na vlast 2019. godine, gotovo za 50 posto povećalo se krčenje Amazone
 Evaristo Sa/AFP

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro mogao bi pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Haagu biti optužen za zločine protiv čovječnosti zbog uništavanja Amazone i kršenja prava domorodačkog stanovništva.

Pariški odvjetnik William Bourdon koji zastupa udruge za ljudska prava i izvorno stanovništvo koje živi na područjima amazonske prašume podnio je prijavu ICC-u. Vodimo utrku s vremenom, upozorio je Bourdon, s obzirom na brzinu kojom se devastira prašuma. Otkako je Bolsonaro došao na vlast 2019., gotovo za 50 posto povećalo se krčenje Amazone, najmanje 18 ljudi ubijeno je lani u sukobima oko zemlje.

Usprkos tome, čak za 42 posto pala je naplata novčanih kazni za uništenje okoliša. Ekolog Marcio Astrini ustvrdio je da je riječ o koordiniranom napadu na klimu, šumu i ljude. Odvjetnik Bourdon vjeruje da bi se Bolsonaru u Haagu moglo suditi za ekocid.

Podsjetimo, Bolsonaro se, zbog svog ponašanja u kontekstu očuvanja Amazone, našao i na meti žestokih kritika Europske unije, do mjere da je pod upitnik došla i ratifikacija trgovinskog sporazuma s Brazilom i još nekoliko južnoameričkih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02