BANKARSTVO U KINI

EKONOMIST KRITIZIRAO ŠEFOVE BANAKA 'Nastavit će zarađivati čak i ako ih zamijenite psićima'

Banke će nastaviti zarađivati čak i ako svi predsjednici banaka odu kući na spavanje i zamijenite ih malim psima u njihovim foteljama, ocijenio je bivši glavni ekonomist i glasnogovornik kineskog zavoda za statistiku
 Getty

Bivši glavni ekonomist i glasnogovornik kineskog zavoda za statistiku kritizirao je bankovnu industriju Kine . "S ovakvom vrstom poslovnog modela, banke će nastaviti zarađivati čak i ako svi predsjednici banaka odu kući na spavanje i zamijenite ih malim psima u njihovim foteljama", izjavio je Yao Jingyuan na skupu posvećenom kineskoj ekonomiji, kako prenosi South China Morning Post.

Yao Jingyuan usporedio je bankarstvo u Kini sa sustavom naplate na autocestama, budući da banke naplaćuju svaki put kada novac prolazi kroz njih. Dodao je kako u Kini nema više pravih bankara, jer se većina "šlepa" na velikim profitima, iskorištavajući razliku između depozita i kredita .

No, Yao je procjenio da je kineski BDP u 2013. narastao 7,7 posto. No, napomenuo je pritom kako će se kinesko gospodarstvo u bliskoj budućnosti suočiti s nekoliko velikih problema, uključujući višak proizvodnje u nekoliko industrija poput čeličana, cementara i brodogradnje. Zbog povećane proizvodnje te su industrije pretrpjele financijske gubitke na kraju 2013. godine. Stoga je Yao najavio kako bi studenti koji sljedeće godine izlaze na tržište rada mogli imati poteškoća s pronalaženjem posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:14