OLEG USTENKO

Ekonomski guru Zelenskog: ‘Da ja savjetujem Scholza, bih li mu preporučio odricanje od ruskog plina? Ha, gledajte...‘

Oleg Ustenko dobio je zadatak da, jednom kada rat završi, na noge vrati gotovo nepostojeću ukrajinsku ekonomiju

Oleg Ustenko

 screenshot YouTube

Prije nego što su u Ukrajinu ušli ruski tenkovi označeni zloglasnim slovom "Z", Oleg Ustenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, bio je fokusiran na reformu mirovinskog sustava, privatizaciju i mjere za poticanje iseljeništva na povratak.

Posljednjih šezdeset dana njih dvojica, pak, pokušavaju sačuvati ukrajinsku ekonomiju koja će, čak i da ruski predsjednik Vladimir Putin ovog trenutka prestane s agresijom, biti potpuno skršena.

- Sve što se činilo nevjerojatnim gore je iz dana u dan. Možete li zamisliti kako se osjeća ekonomist koji dobije informaciju da je samo u prvom tjednu rata uništena imovina vrijedna 100 milijardi dolara, pola našeg godišnjeg BDP-a? - rekao je novinarima Ustenko, prenosi Guardian.

Eksplozija proračunskog deficita

Najgoru cijenu rata Ukrajina, dakako, plaća u životima svojih građana, ali Ustenko, kojeg nazivaju i Zelenskijevim ekonomskim guruom, se mora boriti s golemim ekonomskim gubicima, koji se već sada broje u stotinama milijardi dolara.

Više od polovice ukrajinskih poduzeća zatvoreno je ili rade samo djelomice, a do kraja mjeseca očekuje se da će ekonomske aktivnosti Ukrajine biti smanjene za četvrtinu. Državna potrošnja je zaustavljena, osim potrošnje na obranu, socijalnu pomoć i hitne fondove za nabavku hrane, vode i skloništa za raseljene. Eksplodirao je proračunski deficit koji je ove godine trebao biti sedam milijardi dolara, a sada toliko iznosi svakog mjeseca.

Ipak, Ustenko vjeruje da ekonomija kao takva može pobijediti Rusiju. Smatra da je ključno uvjeriti zapadne zemlje, naročito europske, da napuste rusku naftu i plin u sklopu sankcija koje uvode Moskvi zbog invazije. Po njegovim procjenama, Rusija od prodaje energenata dnevno uprihodi milijardu i 400 milijuna dolara, od čega većina dolazi iz Europe.

- Zamislite koliko projektila i bombi možete kupiti tim novcem. Neki ljudi u Europi doista ograničeno razmišljaju. Vjeruju da nam pomažu, da su naši veliki prijatelji, što je istina, ali ne razumiju da davanje tog novca Putinu omogućava financiranje njegove ratne mašinerije. Ako znamo da Rusi čine ratne zločine, čak i genocid, svatko tko mu daje taj krvavi novac je suučesnik - rekao je u dramatičnom apelu.

List ističe kako je većina njegove ljutnje usmjerena prema Njemačkoj, najjačoj europskoj ekonomiji koja ponajviše ovisi o ruskoj nafti i naročito plinu. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock obećala je da će Berlin do kraja godine prestati uvoziti rusku naftu, a kasnije i plin, no Ustenko te rokove smatra neprihvatljivim.

'Možemo drugačije'

No, Guardian se pita bi li Ustenko jednako reagirao da, umjesto Zelenskog, savjetuje njemačkog kancelara Olafa Scholza? Bi li savjetovao da se zemlja odrekne ključnih energenata?

On tvrdi da bi te dodaje da je bivša kancelarka Angela Merkel učinila "sve kako bi dala to oružje u Putinove ruke".

- On je ruske energetske resurse pretvorio u izvore naoružanja. Sada je vrijeme da se pokaže kako možemo drugačije. Da sam tamo, sigurno ne bih htio da se moja zemlja sramoti jer ne postupa ispravno. Njemačka može bez ruske nafte - kazao je Ustenko.

Po njegovim riječima embargo na rusku naftu samo bi kratkotrajno uzrokovao porast cijene goriva, no priznaje da bi njemačko odustajanje od ruskog plina bio nešto teži proces. U međuvremenu, dodaje, valja i zamrznuti sredstva koja se isplaćuju dobavljačima ruskih energenata te ih odmrznuti tek kada Rusija obustavi napade jer bi takva akcija zaustavila priljev novca u Moskvu.

Brine ga što Europa u ovako teškim vremenima kalkulira samo na temelju novca i mogućnosti da će građani morati smanjiti grijanje za nekoliko stupnjeva.

- Naši branitelji su u skrovištima, na temperaturi od tri stupnja Celzijeva, a vi se žalite što morate malo smanjiti grijanje u svojim domovima? U Ukrajini se gube ljudski životi. Vi ispred ljudskih života stavljate temperaturu u kući - rekao je ogorčeno.

Oštre riječi imao je i za engleske kompanije koje, smatra, pomažu ruskim oligarsima u tokovima novca i time potpomažu rat. Iako je zahvalan na britanskoj vojnoj pomoći, smatra kako bi, primjerice, britanske osiguravajuće kuće trebale raskinuti ugovore s ruskim naftnim i plinskim kompanijama.

'Kompanijama će biti suđeno'

- Tankeri koji prevoze rusku naftu osiguravaju se u Londonu. Koliko Ukrajinaca mora poginuti da bi se to zaustavilo? - pitao je.

Pozvao je londonske odvjetnike i bankare da zamisle kako bi se osjećali da ruski vojnici upadnu u njihove domove i pobiju njihove obitelji.

- Biste li to prihvatili? Ako je odgovor da, onda ne morate ništa učiniti, ali ako mislite da je to neprihvatljivo, djelujte ovog trenutka! - kazao je. Ustenko je dodao kako bi se svi oni koji podupiru Rusiju u ovom trenutku mogli suočiti s pravnim posljedicama u budućnosti.

- Mislim da su sve te tvrtke svjesne da ih gledamo i prikupljamo informacije. Tim kompanijama treba biti suđeno. Možda za godinu dana, možda za deset godina, ali bit će im suđeno - rekao je.

Ustenko traži mnogo snažnije sankcije protiv Rusije. Predlaže isključivanje Rusije iz svih međunarodnoh transakcijskih sustava, ne samo Swifta, te mjere kojima će se spriječiti da europski brodovi prikupljaju rusku naftu te ih transportiraju u matične luke ili, pak, u Indiju i Kinu. Ističe kako bi to bilo dobro i za Europu, jer bi prestanak rata smanjio pritisak izbjeglica, ali bi umanjilo i mogućnost da Rusija nastavi svoje ratno djelovanje prema drugim europskim zemljama.

- Ne možete zaustaviti čudovište. Kad završi s nama, krenut će na vas. Stoga, budite spremni - kazao je.

Naposljetku ipak daje poruku nade.

- Predsjednik mi je dao zadatak da nanovo izgradim ekonomiju Ukrajine. Pobijedit ćemo i nakon toga moramo obnoviti ovu zemlju. Govorimo o jako mnogo novaca - rekao je, a dodao je i da zna gdje bi ta sredstva mogla biti - u zamrznutoj ruskoj imovini.

- To su nogometni klubovi, prekrasni stanovi i vile, imanja u Velkoj Britaniji. Britanska Mi6 je jedna od najboljih financijsko-obavještajnih agencija na svijetu, oni mogu ući u trag svim tim nekretninama. Tom imovinom može se financirati obnova Rusije. Vjerujem da desetljećima nećemo imati trgovinske odnose s Rusijom, Europa je naš jedini put - zaključuje Ustenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:43