PLJUSKA BRUXELLESU

Ekscentrični češki predsjednik Zeman zove Putina u Prag

Miloš Zeman izjavio je da su sankcije Rusiji nametnute pod pritiskom Washingtona
 AFP

Ekscentrični i kontroverzni češki predsjednik, 70-godišnji Miloš Zeman, danas je ponovno dospio na stranice svjetskih medija nakon što je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da u siječnju dođe u Češku kako bi prisustvovao komemoraciji u povodu sjećanja na žrtve holokausta.

Britanski The Times piše kako je Zeman pozvao Putina nakon što su u Pragu u ponedjeljak održani prosvjedi zbog njegovih izjava o Ukrajini kao i o punk bandu Pussy Riot.

Naime, Zeman je prošli tjedan na ruskoj televiziji, govoreći tečni ruski, izjavio kako je “njegova zemlja bila pod pritiskom Washingtona da nametne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini”.

A njegov stav o rusko-ukrajinskom sukobu poznat je i otprije, pa je tako branio Rusiju i Putina kada je rekao da je riječ o sukobu dviju ukrajinskih frakcija, da nema govora o ruskoj agresiji te da Rusija nema veze s tim ratom.

Poznati punk band Pussy Riot, pak, čije su članice bile u zatvoru zbog prosvjeda protiv Putina, opisao je kao “huliganke koje nikada nisu smjele biti tretirane kao političke zatvorenice”. Zeman je kontroverze izazvao i izjavom prilikom posjeta Kini ovaj mjesec kada je, govoreći o ljudskim pravima, rekao da prihvaća stav Kine oko Tibeta i Tajvana.

- Ne bojim vas se - vikao je na prosvjedima u Pragu u ponedjeljak Zeman nakon što su ga osobni tjelohranitelji zaštitili od jaja koja su bacali prosvjednici, a jedno od tih jaja je pogodilo njemačkog predsjednika Joachima Gaucka.

Prosvjedi su održani u sklopu 25. obljetnice Baršunaste revolucije u kojoj se Češka uspjela istrgnuti iz čvrstog ruskog zagrljaja, pa je samim time bijes dijela građana prema predsjedniku jasan.

- Ne želimo biti ruska kolonija - viknuo je jedan od prosvjednika u Pragu svom predsjedniku.

- Prije 25 godina izlazak na ulicu zahtijevao je hrabrost. I ja sam bio tada među prosvjednicima. Zato je kukavički od vas to što ste danas došli i bacate jaja na nas - odgovorio je Zeman prosvjednicima.

Miloš Zeman bio je disident u vrijeme komunističkih vlasti u Češkoj i vodio je češku socijaldemokratsku stranku od 1998. do 2002. Lani je izabran za predsjednika i otad ga prate kontroverze.

Osim što je jedan od rijetkih europskih čelnika koji podržava ruskog predsjednika Putina, Zeman je u javnosti prozivan i zbog problema s alkoholom.

Tako se internetom proširila snimka s ceremonije predstavljanja dragulja češke krune na kojoj Zeman jedva stoji na nogama. Mediji su ga odmah proglasili pijanicom, dok su iz njegova ureda to demantirali i rekli da je samo bio - virozan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:12