HODOČASNICI HRLE

Ekshumirali tijelo časne sestre nakon 4 godine i ostali u šoku: ‘Uvjeravala sam se da je ovako nešto nemoguće...‘

Katolička crkva proglašava leševe neiskvarenima ako utvrde da je tijelo božanskom intervencijom sačuvano od raspadanja

Tijelo i grob časne sestre Wilhelmine Lancaster

 /Screenshot Youtube

Časna sestra Wilhelmina Lancaster korak je bliže da postane sveta zbog toga što njeno ekshumirano tijelo nije pokazivalo znakove raspadanja niti četiri godine nakon što je pokopana. Hodočasnici hrle u Missouri da bi vidjeli besprijekorno očuvano tijelo časne sestre, prenosi Telegraph.

Sestra Wilhelmina umrla je u 95. godini života u svibnju 2019. godine u Goweru u Missouriju. Pokopana je bez balzamiranja u napuknutom drvenom lijesu koji je njeno tijelo izložio vlazi. 18. svibnja ove godine ekshumirani su njeni posmrtni ostaci koji su trebali biti premješteni u samostansku kapelu.

Sestre benediktinke očekivale su da će pronaći kosti, no umjesto toga pronašle su netaknuto tijelo i habit. Zbog visoke razine kondenzacije, pojavio se sloj plijesni, a osim toga tijelo je bilo neoštećeno. Prema riječima sestara koje su svjedočile ekshumaciji, vrpca, raspelo, krunica i veo bili su netaknuti.

- Mislim da je ona prva Afroamerikanka za koju je utvrđeno da je neiskvarena, rekla je glavna časna sestra zajednice, majka Cecilia.

Njezin je zadatak bio otvoriti lijes i pogledati tijelo.

- Učinilo mi se da sam vidjela neraspadnuto stopalo. Uvjeravala sam se da je to nemoguće pa sam pogledala ponovno. Postojao je osjećaj da to čini sam Gospodin. Trenutno nam treba nada, naš Gospodin to zna. Wilhelmina je bila svjedok nade, vjere i povjerenja, rekla je Cecila.

Iako je tijelo ostalo nepromijenjeno, podstava lijesa se raspala. Kosturni ostaci obično teže oko devet kilograma,a tijelo sestre Wilhelmine težilo je između 35 i 40 kilograma. Katolička crkva proglašava leševe neiskvarenima ako utvrde da je tijelo božanskom intervencijom sačuvano od raspadanja.

Prema katoličkoj autorici Joan Carroll Cruz, zabilježena su 102 sveca ili blaženika koje crkva priznaje kao neiskvarene. Biskup James Johnston iz Kansas Cityja otkrio je da proces procjene sestre Wilhelmine još nije započeo.

- Stanje posmrtnih ostataka sestre Wilhelmine izazvalo je velik interes, istovremeno je važno zaštiti njihov integritet da bi se omogućila temeljita istraga, stoji u priopćenju biskupije.

Nekoliko stotina hodočasnika koji su proteklih dana posjetili samostan imali su priliku dotaknuti Wilhelminino tijelo. Na natpisu pored tijela stoji "Molimo vas da budete nježni kada dodirujete sestrino tijelo, posebno njena stopala." U ponedjeljak je planirano da se tijelo položi u staklenu vitrinu.

- Ovdje smo da vidimo čudo. Za neke od nas to je prilika koja se događa jednom u životu, nikad nismo bili ovako blizu sveca. Kao katoliku, to mi dokazuje da je Sveto pismo stvarno, da je evanđelje stvarno, da je Bog stvaran i da mu je stalo do nas, rekao je posjetitelj Michael Holmes za Scripps News.

Nicholas Passalacqua, izvanredni profesor i direktor forenzičke antropologije na Sveučilištu Western Carolina, zvučao je skeptično oko cijele situacije. - Kad pokapamo tijelo očekujemo da će mu trebati pet godina da postane skeletizirano. Dakle, za ovo tijelo koje je pokopano u lijesu ne iznenađuje da su ostaci dobro očuvani nakon samo četiri godine, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:02