MISTERIJ SOMERTON MANA

Ekshumirali tijelo i 74 godine nakon smrti otkrili mu identitet: Mislili da je špijun, no bili su u krivu

Slučajni prolaznici tog 1. prosinca 1948. na plaži Somerton u Adelaideu pronašli su tijelo muškarca u dobi između 40 i 50 godina

ilustrativna fotografija Somerton plaže u Australiji

 Peter Mundy/Alamy/Alamy/Profimedia/Peter Mundy/Alamy/Alamy/Profimedia

Godine 1948. na australskoj plaži pronađeno je tijelo lijepo odjevenog muškarca - na ovratniku mu je ležala napola popušena cigareta, a u džepu je imao papir sa stihom iz perzijske pjesme. Istražitelji nisu mogli dokučiti tko je on. Teorije su se nizale jedna za drugom, čak se nagađalo kako je dotični - nazvan Somerton Man - bio špijun.

A sad, nakon više od 70 godina, jedan istraživač tvrdi kako je riješio misterij - Somerton Man je Carl Webb i nije bio ruski agent, već inženjer elektrotehnike rođen u Melbourneu, piše BBC.

Policija Južne Australije još nije službeno potvrdila ove podatke, ali kažu kako će uskoro u javnost iznijeti detalje o svemu.

Slučajni prolaznici tog 1. prosinca 1948. na plaži Somerton u Adelaideu pronašli su tijelo muškarca u dobi između 40 i 50 godina - nosio je odijelo i kravatu, u džepu je imao autobusne i željezničke karte, žvakaće gume, nekoliko šibica, dva češlja i kutiju cigareta. Nije imao novčanik, gotovinu niti osobnu iskaznicu. Etikete na njegovu odijelu bile su odrezane, a forenzičari su isprva sumnjali da je bio otrovan.

Ono što je istražitelje najviše zbunjivalo bili su kovčeg, više odjevnih predmeta s uklonjenim etiketama i nesuvisle poruke za koje su sumnjali da su šifre. Muškarac je također imao poderani komadić papira s riječima otisnutima na perzijskom jeziku farsiju - pisalo je "Tamam Shud", što znači "gotovo je".

Njegovi otisci poslani su diljem svijeta, ali nitko ga nije mogao identificirati. Godine 1949. pokopan je na groblju u Adelaideu s nadgrobnom pločom na kojoj piše: "Ovdje leži nepoznati čovjek koji je pronađen na plaži Somerton".

Policija je prošle godine ekshumirala ostatke tajanstvenog čovjeka, a Derek Abbott, profesor na Sveučilištu u Adelaideu, uspio je analizirati DNK čovjeka koristeći dlake koje su sačuvane kad su vlasti napravile gipsani model njegova lica. S američkom forenzičkom stručnjakinjom Colleen Fitzpatrick izradio je muškarčevo prošireno obiteljsko stablo.

Od 4000 imena, izdvojilo se jedno - Carl Webb. Dvojac je zatim ušao u trag čovjekovim živim rođacima, koristeći njihov DNK kako bi potvrdili njegov identitet.

Prema profesoru Abbottu, Webb je rođen 1905. u predgrađu Melbournea. Bio je najmlađi od šestero braće i sestara i oženio se s Dorothy Robertson, poznatom kao Doff Webb. Ljubav ga je najvjerojatnije i dovela u Adelaide.

- Imamo dokaze da se razveo od supruge i da se ona preselila u Južnu Australiju, tako da je moguće da ju je išao pronaći - rekao je profesor Abbott. Njegova kolegica Fitzpatrick sad želi pomoći u rješavanju misterija njegove smrti.

- Voljela bih vidjeti toksikologiju. I htjela bih saznati što se dogodilo Dorothy - izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:20