OSMERO MRTVIH, DESECI RANJENIH

EKSKLUZIVNO, FOTO Reporter Jutarnjeg lista u Bejrutu: U eksploziji autobombe poginuo prvi čovjek libanonske obavještajne službe!

Zadnji bombaški napad u Bejrutu se dogodio 2008. godine
 AP Photo/Hussein Malla

NOVO 21:07 Prema neslužbenim informacijama cilj ovog bombaškog napada je bio Wissam al-Hassan koji je vodio istragu o atentatu na bivšeg libanonskog premijera Rafiqa al-Haririja koji je poginuo u spektakularnoj eksploziji u središtu Bejruta 2005. godine. Wissam al-Hassan je bio šef obavještajne zajednice zadužen za prikupljanje obavještajnih informacija i istraga pri Unutarnjoj sigurnosnoj službi i žestoki protivnik režima Bašara al-Assada. Libanonski mediji navode da je uz al-Hassana poginulo još sedam ljudi, pozivajući se na izvore iz sigurnosnih službi.





U intervjuu za al-Jazeeru, Michel Pharaon, libanonski političar koji pripada koaliciji 14. ožujka, koja je grupa opozicijskih stranka otvorenog anti-Assadovog stava, je izjavio:









-Ovo je prijetnja i poruka, ali je prerano diskutirati o detaljima. Nedavno smo bili ciljem neuspjelih atentata, što nas je podsjetilio na razdoblje između 2005. i 2007. godine, a ovaj teroristički čin je i podsjetnik na to što se događalo u Ashrafiji tijekom tih godina.





Drugi članovi opozicije su izrazili sumnju da Sirija stoji iza ovoga čina. Fares Soueid, koordinator koalicije, je izjavio za lokalnu televiziju:

-Assad je nebrojeno puta zaprijetio da će proširiti požar regijom ukoliko se omča oko njega stegne.









Stranka pokojnog Rafiqa al-Haririja također upire prst sumnje u režim iz Damaska. Član libanonskog parlamenta iz redova Pokreta budućnost Nohad Mashnouq je okarakterizirao ovaj bombaški napad kao “poruku urušavajućeg sirijskog režima kojoj je za cilj teroriziranje Libanonaca”.





Nadim Gemayel, član parlamenta iz redova stranke Kataeb kod čijeg se središta eksplozija i dogodila također krivi Damask:





-Eksplozija pogoduje političkim i sigurnosnim interesima sirijskog režima.

Nabih Berri, pro-sirijski član parlamenta i vođa šijitske stranke Amal je pokušao stati na loptu, te izjavio:

-Ovaj udar je teroristički čin koji je bio uperen protiv svih Libanonaca, a ne samo četvrti u kojoj se dogodio.

Sirijska socijalističko-nacionalistička stranka, kojoj su sjedišta u Bejrutu i Damasku, je optužila Izrael za ovaj čin:

-Eksplozija nosi sva obilježja Izraela.

U međuvremenu je sirijska državna novinska agencija SANA opisala eksploziju kao kukavički čin, a sirijski ministar informiranja Omran al-Zohbi je izjavio:





-Ovakvi kukavički teroristički napadi su neopravdani gdje god da se dogode.

Tijekom posljednjih dana je došlo do eskalacije retorike na libanonskoj političkoj sceni koja je duboko podijeljena oko situacije u Siriji. Dok se službeni Bejrut pokušava distancirati od sve žešćeg građanskog rata u Siriji, opozicijska koalicija 14. ožujka optužuje Hezbollah, koji je u vladajućoj parlamentarnoj većini, da posjeduje vojnike koji se bore uz režim Bašara al-Assada. Hezbollah takve tvrdnje odbacuje, napominjući da ako i njihovih pristaša ima u Siriji, oni samo brane svoje dome i posjede koji se nalaze duž sirijsko-libanonske granice i na sirijskom teritoriju. Naime, Slobodna sirijska vojska koristi meku granicu između dvije države za logistiku i repozicioniranje, te je tijekom posljednjih mjeseci došlo do pograničnih sukoba u kojima je sirijska vatra završavala preko libanonske granice. Takva propusna granica se također koristi za trgovinu i krijumčerenje oružja.

Prije dva tjedna glasnogovornik Slobodne sirijske vojske u intervjuu novinama Asharq al-Awsat je zaprijetio prebacivanjem borbi na južna predgrađa Bejruta nakon što su sirijski pobunjenici zarobili 13 navodnih članova Hezbollaha:

-Kunemo se da ćemo prebaciti borbu iz Sirije u srce južnih predgrađa Bejruta ako Hezbollah ne prestane podupitari sirijski ubilački režim.

Lakhdar Brahimi, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju je prije dva dana izjavio kako je nemoguće očekivati da će sirijska kriza ostati samo unutar Sirije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oko 15 sati došlo je do eksplozije autobombe u središnjem dijelu Bejruta u kojoj su prema prvim informacijama najmanje 3 osobe poginule, a i ima i na desetke ranjenih.

Do ekspozije je došlo u popularnoj četvrti Ashrafieh, na Trgu Sassine, dvjestotinjak metara od središta stranke Kataeb. Prema prvim informacijama još je uvijek nejasno tko je bila meta ovog napada, ali je značajno da se napad dogodio u trenutku kada je libanonska politička scena duboko podijeljena oko situacije u Siriji.

Zadnji bombaški napad u Bejrutu se dogodio 2008. godine.

FOTOGALERIJA: UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Iznad većinski krščanske četvrti Ashrafieh se uzdiže oblak crnog dima, a u međuvremenu su sigurnosne službe ogradile mjesto eksplozije. Kola hitne pomoći su viđena kako transportiraju ranjenike u lokalne bolnice. Najmanje nekoliko zgrada je pretrpilo značajna oštećenja. Napad se dogodio tijekom poslijepodnevne prometne gužve, a u epicentru eksplozije je došlo do zapaljenja najmanje sedam automobila.

Ovaj bombaški napad predstavlja najznačajniji udarac stabilnosti u Libanonu od nemira koji su pogodili sjevernolibanonski grad Tripoli ranije ove godine. Ovaj drugi grad po veličini u Libanonu je svjedočio borbama između pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Assada sa jedne strane i pristaša Slobodne sirijske vojske sa druge strane.

Oponenti sirijskog režima već dulje vrijeme krive Damask za namjerno izazivanje nestabilnosti na sjeveru Libanona, optužujići da oružijem i novcem sponzorira Alavite iz četvrti Jabal Mohsen koji su pristaše sirijskog predsjednika.

Mustafa Alluš, član libanonskog parlamenta i otvoreni protivnik Bašara al-Assada, tvrdi da u četvrti Jabal Mohsen postoje vojarne, te da naoružane skupine povezane sa Hezbollahom pokušavaju isprovocirati nemire i tako proširiti sukobe iz Sirije na sjever Libanona. Hezbollah se opetovano optužuje da financijski i oružjem potpomaže Assadove pristaše u Tripoliju, ali Hezbollah takve tvrdnje odbacuje.

Indicije da Hezbollahove trupe operiraju unutar Sirije dodatno su dobile na težini nakon što je objavljeno da je njihov visoki zapovijednik Ali Hussein Nassif poginuo u bombaškom napadu u blizini grada Qusair, koji se nalazi blizu sirijsko-libanonske granice. Hezbollah je službeno potvrdio gubitke, ističići da su njihovi pripadnici poginuli tijekom “džihadističkih obveza”. Glavni zapovjednik Slobodne sirijske vojske Riad al-Asaad je u intervjuu za jedan saudijski list potvrdio da su vojnici pod njegovim zapovjedništvom izveli napad koji je bio planiran dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:14